in

AstroFest – Festival ljetnog solsticija 21. lipnja na Tičanu

U petak, 21. lipnja, ponovo u organizaciji Astronomskog društva Višnjan i Znanstveno edukacijskog centra Višnjan, održava se 20. po redu AstroFest.
AstroFest – Festival ljetnog solsticija, godišnja je manifestacija koja se još od 2000. godine održava u Višnjanu, na Tičanu pri višnjanskoj zvjezdarnici. Manifestacija je to jedinstvenog i prepoznatljivog karaktera koja se održava svake godine uoči ljetnog solsticija a na prvi dan ljeta.
Najkraća noć u godini prilika je da se prisjetimo drevnih običaja i mističnih vjerovanja koja se vežu uz za taj našim precima važan datum. Nekada su ljudi štovali prirodu i živjeli u skladu s njom slaveći dan solsticija kao dan vatre i sunca te početak novog prirodnog ciklusa.
Tijekom godina AstroFest je postao omiljeno okupljalište zaljubljenika u astronomiju ali i ljubitelja drevnih običaja te duhovne, etno i new age glazbe.

Osim tradicionalnog znanstvenog karaktera same manifestacije, uz nezaobilazno predavanje astronomskog stručnjaka Korada Korlevića koji će nam ove godine govoriti o rudarenju asteroida, moći će se kroz amaterske teleskope motriti Sunce, Jupiter i Saturn.
Osim toga Zvjezdarnica Višnjan ove godine ponovo otvara svoja vrata za obilazak te će posjetitelji, uz stručno vodstvo, imati priliku zaviriti u kupolu jedne od najproduktivnijih zvjezdarnica svijeta u praćenju i otkrivanju asteroida.

Lokalni OPG-ovi nudit će svoje proizvode i suvenire a posjetitelji će se moći okrijepiti na punktovima domaćih ugostitelja koji će imati nešto za svačiji ukus. Od tradicionalnih mesnih specijaliteta do vegetarijanskih jela te bogate ponude pića. Za slatkoljupce među nama tu su i domaće palačinke i fritule.
Dnevni dio započinje u 18 sati satima bogatim programom za najmlađe posjetitelje koji će imati priliku zabaviti se u Vilinskom kutku, naučiti nešto o astronomiji u Znanstvenom kutku te premijerno pogledati predstavu Istarske štorije Teatra Naranča.
Večernji dio započinje ispraćajem posljednjih sunčevih zraka uz ritam bubnjeva. Tada započinje i bogati scensko-glazbeni program koji uključuje, osim popularnoznanstvenog predavanja i već tradicionalnog paljenja krijesa, koncerte raznih izvođača duhovne i etno glazbe do duboko u noć.

Izvođači koji će nastupiti su Etno band Veja; Vanesa Petrač, Vick Didge & Drum and Arex; The Crazy Onions plesači oko vatre; ženska vokalna skupina Ad Libitum i Andrea Pongrac na bubnjevima. 
Program AstroFesta završava, za one najustrajnije, dočekom prvih jutarnjih zraka sunca uz hipnotički ritam bubnjeva.

Bez vode 21. lipnja dio Višnjana i porečko naselje Bolnica

VIKEND U POREČU UZ BROJNA DOGAĐANJA – Više od 20 tisuća turista stiglo zbog Tijelova i Giostre