in

BUJE: Predavanje Korada Korlevića “Kome pripada budućnosti?” u četvrtak

Foto Astrofest Višnjan

Kino dvorana POU Buje ugostit će u četvrtak, 24. lipnja, u 19 sati Korada Korlevića, astronoma, edukatora i znanstvenika koji će održati predavanje pod nazivom “DJECA BUDUĆNOSTI (Kome pripada budućnost?)”.

Predavanje organizira Udruga Zeleni Umag u suradnji s POU Buje.

Korado Korlević najpoznatiji je hrvatski astronom i ‘lovac na asteroide’, kojih je otkrio preko 1.400, kao i dva kometa. Diplomirao je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, krajem osamdesetih se počinje baviti astronomijom a zadnjih se desetljeća sve više bavi i edukacijom djece i mladih te popularizacijom znanosti. Dobitnik je brojnih nagrada koje su dodijelile lokalne, nacionalne i međunarodne institucije, a istaknuli bi nagradu Grand PRix Hrvatske za komunikatora godine koju dodjeljuje Hrvatska udruga za odnose s javnošću koja potvrđuje njegov rad na popularizaciji znanosti. Autor je brojnih znanstvenih i znanstveno-popularizacijskih radova u Hrvatskoj i inozemstvu.

Za što pripremamo djecu? Ne da budu liječnici i inženjeri, nego klaunovi.

Za što mi pripremamo djecu? Tko će biti liječnik, tko će biti inženjer, tko će raditi u informatičkoj industriji? Pripremamo djecu za turističku privredu, da skaču, da nas zabavljaju?

Najvažniji nam je posao pripremiti djecu za budućnost koja dolazi.

A budućnost je počela već sada i ono što će zbivati u sljedećih 50 ili sto godina ne djeluje dobro za one koji nisu pripremljeni.

Istraživanja su pokazala da su hrvatska djeca vjerojatno najmanje poduzetna u svijetu, po kritičkom razmišljanju u edukaciji smo šesti odzada u svijetu.

Kad se dogodi ključanica, onda kreće jedan vektor, a svi ostali se “suše” i postaju nemoguće budućnosti ili rezultati.

To možemo primijeniti i u društvu. Može se reći da postoje ključni događaji nakon kojih budućnosti više nisu iste. I naš je posao da djecu pokušamo pripremiti za sve budućnosti koje dolaze i u svima da budu “džekovi”.

Najveća točka kaosa, a procjenjuje se da će se dogoditi za 20 i 35 godina, bit će kada strojevi budu razvili samosvijest. Smatra se da je to najveći i najopasniji trenutak za Homo sapiensa.

Dakle, taj svijet koji gledamo oko nas zapravo ne postoji. Ne postoji ni muško ni žensko, ni ono što nazivamo božanske ovlasti, ni ono što su strojevi ni ono što smo mi, tvrdi Korlević. Usporedo s tim živimo u svijetu doživljajne ekonomije, civilizacija gdje je prodaja snova najveći biznis, u kojoj živi većina gladnih koja može samo “kupovati” tuđe živote. Svijet je to u kojem će dominirati pseudoznanost, u kojoj će sve ići prema kulturnom kolapsu, u kojem je već na snazi pad svih vrijednosti.

Civilizacija ne mora ići uzbrdo, mi smo uspjeli zatvoriti krug s Rimskim carstvom. Oni su gradili arene, mi gradimo stadione, svatko tko je prijatelj cara dobiva kruha, a i mi smo danas u tom procesu.

Mi živimo već jako duboko u društvu snova. Nastavnik fizike je prodavao sposobnost da učenici mogu raditi u industriji. On je danas nebitan, a netko tko prodaje snove je nova vrijednost.

Gdje ste Vi u toj priči? Gdje su vaši, vaša djeca i unuci? Jeste li na strani onih koji će opstati ili koji će izumrijeti? “Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu”, rekao je Gandhi.

Djeca nikada nisu previše mala da bi nešto napravila. Zamislite da su malom Maradoni rekli da je premlad. “Ne sada igrati! Kada završiš kineziološki fakultet, onda ćeš igrati nogomet”. Ili da su Mozartu rekli da ne svira s četiri godine pred caricom, da to može tek kada završi glazbenu akademiju. S djecom se počinje raditi kada su ona spremna, a spremna su uvijek jer su radoznala.

VRSAR: Proslavljen blagdan sv. Romualda u Samostanu sv. Mihovila nad Limom

opća bolnica pula mornarička covid odjel

Istra – Nema novih slučajeva, u bolnici jedna osoba izgubila bitku protiv virusa