in

DAR NOVIGRADU I DAJLI: 21. rujna izložba istarskih minijatura Giancarla Stivala uz obilazak benediktinskog samostana

Grad Novigrad organizira izložbu i predstavljanje maketa istarskih građevina autora Giancarla Stivala, koji će se održati u atriju benediktinskog samostana i crkve Svetog Ivana Krstitelja u Dajli, u subotu, 21. rujna, s početkom u 18 sati.

Stival će tom prigodom Gradu Novigradu uručiti maketu kompleksa samostana i crkve, dok će Kristina Kulišić i Marina Paoletić prirediti kraći obilazak i predstavljanje ovog kulturno-povijesnog lokaliteta (kompleks samostana, crkve i okolice).

Giancarlo Stival velik dio svog života posvetio je izradi minijaturne Istre. Dosad je izradio više od 300 maketa koje vjerno odražavaju stvarnost u svakom detalju. U posljednje vrijeme donirao je Zajednici Talijana „Fulvio Tomizza“ iz Umaga povijesni model imanja obitelji de Franceschi iz Segeta, a prije toga i minijaturu rodne kuće književnika Tomizze, rođenog u Momikiji kod Juricana.

Nedaleko Umaga već desetljećima boravi kao turist, a Istru je zavolio zahvaljujući svojoj pokojnoj supruzi, rođenoj Riječanki, koja je bila također zaljubljena u „Terru Magicu“.

Inače, Stival je rođen 1944. u mjestu Croce di Musile di Piave u Italiji, u provinciji Venecije.

Minijature izrađuje u cijelosti s originalnim materijalom iz Istre, poput zemlje i kamenja. Dosad je napravio minijature brojnih karakterističnih mjesta i građevina, a maketu samostana i crkve u Dajli sada će pokloniti Novigradu.

POREČ: Akcija darivanja krvi 21. rujna

Košarkaši Novigrada treniraju u TARU – upisi otvoreni