in

HELLOISTRIA: Kaštel Morosini-Grimani u Savičenti – Kad multimedija govori više od riječi

Savičenta/Foto HelloIstria

Donosimo priču s bloga HelloIstria iz Savičente o kaštelu Morosini-Grimani čija je obnova nedavno završena.

Konačno sam i to doživjela. Jest da je trebalo jako dugo, ali konačno mogu prošetati kroz kaštel Morosini-Grimani. Ne samo po zidinama, što je fantastično iskustvo, ne samo kroz četvrtastu kulu, što je impresivno, već kroz čitavu zgradu, što mi je nevjerojatno. Drevni kaštel Morosini-Grimani u Savičenti ili Svetvinčentu konačno je otvorio svoja vrata u obnovljenom ruhu. Cjelokupnom. To je to. Kaštel je zgotovljen i predstavlja veliki mamac za posjetitelje, atrakciju južne Istre koja svakome tko dolazi u ovaj kraj mora biti nezaobilazna točka posjeta.

HELLOISTRIA: Kaštel Morosini-Grimani u Savičenti - Kad multimedija govori više od riječi
Moćni savičentinski div

Ova impozantna utvrda sagrađena još početkom 13. stoljeća dobila je svoju punu funkciju nakon cjelovite obnove palače koja je krenula 2017. godine kroz europski projekt Kulterra. Sada je ta zgrada mjesto gdje se možete družiti uz čašu dobrog istarskog vina te domaći pršut i sir.

Kuća vještice Mare

Mjesto je to gdje možete uživati s klincima u atraktivnoj multimedijskoj izložbi koja se odlično nadopunjuje s obližnjom Kućom vještice Mare. Mjesto je to gdje se možete vjenčati ili obilježiti neki drugi događaj, a jednog dana u funkciji će turizma zasigurno biti i Kapetanova soba na zadnjem katu palače koja predstavlja kraljevski apartman.

HELLOISTRIA: Kaštel Morosini-Grimani u Savičenti - Kad multimedija govori više od riječi
Pogled s palače na četvrtastu kulu

Tako me veselio trenutak kada ću konačno vidjeti kako izgleda unutrašnjost zgrade koja je spaljena još u drugom svjetskom ratu te je praktički do sredine devedesetih godina bila prepuštena sama sebi i zubu vremena. Nikoga pretjerano nije zanimala ta stara grdosija, osim kada je trebalo uzeti neku kamenu građu i upotrijebiti je za gradnju svoje kuće, zida ili nečega drugoga. Puno je kamene građe nestalo tako od sredine 20. stoljeća. No, srećom, savjest o važnosti ovog iznimnog spomenika kulture je bila jača od svega i korak po korak krenula je obnova. Najprije jedan zid, pa drugi, pa pokoja kula i na kraju kao vrhunac svega sama palača. Nekada uspavani div, sada je zasjao u svom punom sjaju i nadamo se da će tako jako dugo i ostati. Dovoljno mu je bilo ratova, nemirnih vremena, raznih gospodara…

HELLOISTRIA: Kaštel Morosini-Grimani u Savičenti - Kad multimedija govori više od riječi
Savičentinska kraljica i vitez

Naime, kaštel je često puta bio uništen i spaljen pa je shodno tome bio obnavljan i mijenjao mu se izgled. Najprije je bio u vlasništvu obitelji Castropola, pa potom obitelji Morosini, koja je zaslužna za današnji izgled mjesta koji predstavlja jedan od najljepših primjera renesansnog oblikovanja trga, da bi potom vlasnici postali Crimani di San Luca, odnosno patricijska venecijanska obitelj Grimani.

HELLOISTRIA: Kaštel Morosini-Grimani u Savičenti - Kad multimedija govori više od riječi
Obnova palače trajala dvije i pol godine

Sadašnji oblik građevina dobiva 1589. godine, kad Marino Grimani obnavlja spaljeni kaštel. U njihovom je vlasništvu do 19. stoljeća, a onda ga prepuštaju biskupima koji ga zatim daju općini. Čitamo da je neko kratko vrijeme kaštel bio i u vlasništvu poznate obitelji Frankopan s Krka.

Venecijanski arhiv

Sve te podatke možete pročitati na informativnom pločama na drugom i trećem katu palače. Ali i u prizemlju sa svojevrsnim mansardom koja služi kao kušaonica autohtonih proizvoda Istre. Ovdje možete vidjeti i neke karte koje dosad niste vidjeli. Rezultat je to kopanja po privatnom venecijanskom arhivu obitelji Grimani. Upravo tamo mogu se saznati detalji o povijesti kaštela koji je stoljećima bio na granici Venecije i Austrije. Zato je bio važna obrambena utvrda, dom kapetana i njegove vojske.  Nažalost, velik dio papira o kaštelu, ali i povijesti mjesta bespovratno je uništen u zadnjem požaru u drugom svjetskom ratu.

Cijelu reprotažu pročitajte na https://www.helloistria.com/kultura/kastel-morosini-grimani-multimedija-govori-vise-od-rijeci/

Istarski Stožer: U nedjelju još 9 novooboljelih na koronavirus

Istarski Stožer: U nedjelju još 9 novooboljelih na koronavirus

Donosimo popis zemalja čiji državljani na ulazu u Hrvatsku idu u karantenu

HAK javlja o gužvama na graničnim prijelazima