in

HELLOISTRIA: Petrapilosa – Dlakava utvrda koju su spalili nezadovoljni kmetovi

Donosimo novi prijedlog za aktivni izlet po Istri s bloga HelloIstria.

Kada sam prije dvije godine bila na Dlakavoj utvrdi, bila sam skroz oduševljena. Bila mi je jedna od atrakcija na biciklističkoj ruti oko Buzeta na relaciji Buzet – Istarske toplice. Bila sam još jednom nekad davno prije tamo, ali već sam bila zaboravila kako izgleda, pa me je to prisjećanje ugodno iznenadilo. Dlakava utvrda je pučki naziv za buzetsku ruševnu utvrdu Petrapilosa koja, iako u ruševnom zdanju, osvaja. Igrom slučaja tada sam srela i buzetskog gradonačelnika Sinišu Žulića koji je zajedno s grupom rekreativaca pješačio do utvrde. Otkrio mi je tada da ju čeka velika obnova i da će postati prava atrakcija u sklopu europskog projekta Kulterra. Nije da mu nisam vjerovala, samo mi baš nije bilo jasno koliko atraktivnija utvrda kroz novu milijunsku investiciju može biti…

Nova izletnička atrakcija

Ali može. Uvjerila sam se u to nedavno kada sam ponovno posjetila Petrapilosu kako bih o njoj napravila reportažu budući da se uskoro otvara za izletnike. Novost je da sada u nju ne možete više slobodno ušetati kao prije jer su na njenom ulazu velika impozantna željezna vrata. Ona će biti otvorena samo posjetiteljima koji će 100 metara prije ući kroz automatsku rampu i platiti ulaznicu. Mogu reći da vam neće biti žao tih 20 ili 30 kuna koliko će ulaznice iznositi jer vas zbilja očekuje lijep sadržaj vrijedan posjete. Ovdje bez problema možete “izgubiti” barem sat i pol vremena te uživati u povijesti, arhitekturi, legendama i multimediji. I to svi – od najmlađih do umirovljenika. Svatko može ovdje naći nešto za sebe.

Pogled na dolinu rječice Bračane

Utvrdu je moguće obići individualno i uz vodiča. Dakle, na brežuljku ponad Bračane, dolazite do naplatne rampe gdje će se beskontaktno moći na aparatu kupiti karte, a onda s njome ulazite na područje utvrde. Ispred samog ulaza nalazi se veliki multimedijalni zid gdje se možete informirati o kaštelu, njegovoj povijesti, gradnji, Buzeštini, vladarima ovog područja u srednjem vijeku kada je utvrda bila bitna za ovo područje jer ga je branila od neprijatelja. Tu možete napraviti i “selfie” te ga s prigodnom pozadinom viteza poslati prijateljima. Totalna fora.

Nekadašnji feudalni posjed

Možete poslati i virtualnu razglednicu na mail, a djeca se mogu poigrati raznim virtualnim igrama. Uz multimedijalni zid, koji će svakoga zabaviti, nalazi se i „klasična“ ploča s osnovnim informacijama o kaštelu koja će vas uputiti u to što je zapravo kaštel Petrapilosa koji je dobio ime po istoimenom feudalcu.

Na klisuri iznad Bračane

S druge strane ime Dlakava utvrda potječe od činjenice što je utvrda smještena na klisuri iznad rijeke Mirne i rječice Bračana usred gustog raslinja. Kako bi sačuvali barem dio tog raslinja, po kojem je ova kamena ljepotica dobila ime, stručnjaci su odlučili na obnovljenim kamenim gorostasnim zidovima ostaviti poneki busen cvijeća i trave. Upravo to zidovima daje poseban štih.

Kameni gorostas i prva vrata za ulaz u kaštel

Potom ulazite u kaštel koji je izgrađen na kamenoj klisuri ponad rječice Bračane i njene pitoreskne doline. Ovo su prva od triju vrata do glavne zgrade gdje je davnih dana u mračnom srednjem vijeku stolovao markiz, odnosno vladar ovdašnjeg posjeda koji se prostirao od dijela današnjih slovenskih općina na sjeveru, pa sve do Grimalde prema središnjoj Istri.

Nekada je podno kaštela bio važan plovni put, a sa strateške uzvisine kaštela svaki se promet pomno pratio, a tu je bila u pitanju i obrana feudalnih dobara. Pozicija mu je za to bila savršena. Skroz dominira u prostoru oštro se dižući iznad Mirne, a pogled na njega puca čak s obronaka Ćićarije.

Toalet na vjetrometini

Utvrda se nalazila na dobroj poziciji te se s jedne strane vidi kaštel Sovinjak, a s druge se preko brda nazire zvonik obližnjeg Zrenja. Nikad ne bih pomislila da su si tako blizu. Jasno je da su iz Petrapilose vladari kaštela mogli bez problema pratili svoj posjed. Kaštel je bio izgrađen na način da se obrani od bilo kojeg neprijatelja koji su tada vrebali sa svih strana jer je Istra bila rascjepkana na puno posjeda. Zanimljivo je da nikad u povijesti zapravo nije bila niti spaljena, niti razrušena. Barem ne od neprijateljskih trupa, razbojnika i slične družine.

Plemić Nicola Gravisi

Prvi put se ova pitoreskna utvrda spominje u dalekom 10. stoljeću, a bila je u vlasništvu akvilejskog patrijarha, pa biskupa, pa jedne njemačke viteške obitelji, pa Mletaka, odnosno plemića Nicole Gravisija u čijoj obitelji ostaje sve do 1869. godine.

Cijelu članak pročitajte na https://www.helloistria.com/

Udruga poslovnih žena Krug: Zajedništvo i međusobna suradnja ključ su poslovnog uspjeha u doba korona-krize

Markotić: Cjepivo ćemo imati za godinu dana, a HZJZ će odlučivati hoće li biti obavezno u RH