in

Homo, fešta! – festival LGBT kulture u Poreču 12. i 13. srpnja

House of Flamingo/Foto Pozitivan ritam

Homo, fešta!* festival je LGBT kulture koji će se održati u Poreču 12. i 13. srpnja. Izložba, filmovi, drag show, kviz, predavanje, druženje, kultura, zabava i aktivizam odvijat će se na različitim punktovima u gradu.

Ovogodišnji filmski program prikazuje se u suradnji s Fondom za druge i Goethe Institutom iz Zagreba. Prvi film je Coming Out, Heinera Carowa (Legenda o Paulu i Pauli, Toliko mnogo snova). To je prvi i posljednji veliki istočnonjemački film iz DEFA-ine produkcije na temu gej veze nagrađen je u na Berlinalu 1990. srebrnim medvjedom za poseban umjetnički doprinos.

Drugi film je Moje ime nije Ali, u režiji Viole Shafik, egipatsko-njemačke filmske teoretičarke, kustosice i filmske redateljice. Temeljem intervjua i arhivskih snimaka Shafik u ovom filmu predodžbu o Salemu oslobađa od Fassbinderove grupe. Slika, koju još mnogi nisu revidirali.

Ulaz na projekcije je besplatan, a karte se mogu rezervirati na http://rezervacije-poup.hr .  

U suradnji s udrugom Dugine obitelji, organizira se i izložba i piknik.

Izložba “Sva naša vjenčanja” prvi puta donosi dokumentaristički prikaz sklapanja životnih partnerstava u Republici Hrvatskoj. Zakon o životnom partnerstvu donesen je velikom većinom glasova u Saboru RH 2014. godine. Od tada je preko 260 parova sklopilo životno partnerstvo diljem Lijepe naše. Izložba “Sva naša vjenčanja” donosi privatne fotografije desetak istospolnih parova koji su sklopili životno partnerstvo u Republici Hrvatskoj ili brak izvan Republike Hrvatske. Fotografije s njihovog najvažnijeg dana u životu hrabro podijeljene s hrvatskom javnošću, pokazuju da ljubav i zajedništvo ne poznaju granice.

Cilj izložbe je podizanje vidljivosti LGBTIQ* parova koji su sklopili životno partnerstvo ili brak.

Piknik duginih obitelji i druženje zamišljen je kao neformalno druženje u sigurnom okruženju u kojem se uvažavaju svi rodni identiteti i seksualne orijentacije bez diskriminacije i predrasuda. Ovo je prilika za sve LGBTIQ+ osobe, bez obzira planiraju li ili ne postati roditelji, da upoznaju, razgovaraju i dobiju odgovore na sva pitanja koja ih zanimaju o duginim obiteljima od članova udruge. Naravno, ukoliko se samo želite odmoriti i družiti s nama, više ste nego dobrodošli. Pripremljena su posebna iznenađenja za najmlađe (i one koji se tako osjećaju).

U edukativnom dijelu programa bit će riječi o roditeljima LGBT osoba – Što kad mi se dijete outa? I roditelji prolaze kroz coming-out proces kad im dijete kaže da je gej / lezbijka / biseksualna / trans osoba. Kako se nositi s brigom, pitanjima, mislima, zašto je prijenos iskustava i informacija važan, kako svom djetetu pružiti podršku i kako se nositi s izazovima života u našem društvu pojasnit će Daniel Martinović, koordinator Duginih obitelji.

Predavanje je, osim roditeljima, namijenjeno svima koji rade s djecom i mladima (ravnatelji/ce, profesori/ce, učitelji/ce i slično).

Večernji dio programa donosi:

LGBTIQ+ Pub Kviz  – Koliko znate o LGBTIQ povijesti, terminologiji ili pop kulturi? Osim “rainbow” zastave, koje sve zastave LGBTIQ pokreta možete prepoznati? Znate li koji su celebritiji lezbijke/gej/bi/trans/queer prema filmovima ili serijama u kojima su glumili/e? Ili prema pjesmama ili naslovnicama glazbenih albuma?

Timovi mogu biti od 2 do 4 osobe, prijave će biti na licu mjesta prije samog kviza.

Drag show „House of Flamingo” – Porečka rezidencija kolektiva House of Flamingo nastavlja se i ove godine, a show nam pripremaju Entity i Colinda Evangelista. Queer umjetnički kolektiv od sredine 2013. godine aktivno djeluje na zagrebačkoj nezavisnoj kulturnoj i queer sceni. Primarna je misija kolektiva stvoriti, osnažiti i proširiti drag kulturu i queer izvedbenu scenu u Zagrebu, ali i šire u čitavoj regiji. Svojim djelovanjem žele vratiti queer kulturu u prostor zajednice s ciljem daljnje emancipacije i osnaživanja unutar društva u kojem su slobode rodnih te seksualnih identiteta i praksi na sve većem udaru.

Hang Out – Popit, družit, plesat, chillat! Ove godine festival se zatvara druženjem i feštanjem u Terra Magici.

Festival organizira Centar za građanske inicijative Poreč u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Poreč, Duginim obiteljima, Fondom za druge, Goethe Institutom, House of Flamingo, Cornerom i Terra Magicom, a financijski ga podržavaju SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost i Grad Poreč.

Festival je otvoren i besplatan za sve posjetitelje/ice željne dobre zabave i novog sadržaja. Više na www.facebook.com/hfporec.

POREČ: Zvjezdan Ružić Sextet 10. srpnja na 24. Jazzu u lapidariju

Bez vode 11. srpnja dio Nove Vasi