in

I bend HLADNO PIVO ima svoje pivo: Degustacije, kvizovi i pivske premijere na na Istra & Craft Beer Festivalu u Poreču

Čak nekoliko pivskih premijera očekuju posjetitelje ovogodišnjeg, drugog po redu, izdanja Istra & Craft Beer Festivala. Manifestacija koja okuplja male, nezavisne i craft pivovare održava seod 28. rujna do 6. listopada u Poreču te kroz posebnu pivsku priču i ove godine privlači brojne ljubitelje piva, gastro delicija i vrhunske glazbe.

Najmlađa istarska craft pivovara ‘Bruman’ u Poreč tako premijerno donosi svoje novo tamno pivo. Posjetiteljima će predstaviti ‘Babau’ crni lager – pivo naglašenog okusa pržene kave, tamne čokolade i tostiranog kruha. Prva splitska craft pivovara LAB Split udružila je, pak, snage s pivovarom Reketyee iz Budimpešte te je nastalo vrhunsko pivo pod nazivom ‘Mistakes were made’, dvostruko hmeljeni pale ale koji će mnoge osvojiti svojom svježinom. Pivovara LAB pripremila je još jednu pivsku premijeru –  pivo ‘Portir’, koji je prvi put nastao na homebrew prvenstvu 2018. godine. Upravo će ovo ‘crno zlato’ osvojiti svojim čokoladno – karamelnim sladovima i gorkastom smolastom hmeljnom notom koja vuče na bijeli papir, a dodatnu notu mu daje kombinacija bourbona i vanilije s Madagaskara.

No, festivalskim premijerama piva tu nije kraj. Naime, Hladno pivo, koje se prošle godine slušalo i gledalo u pop up pivnici uz more u sklopu Istra & Craft Beer Festivala, ove će se godine moći i piti jer je najpopularnija hrvatska punk rock grupa Hladno pivo, zahvaljujući suradnji s Pivovarom Medvedgrad, dobila svoju istoimenu inačicu i u pivskom svijetu, craft lager s 4,1% alkohola, začinjen slovenskim Styrian Wolf i američkim Comet hmeljevima. Posjetitelje festivala očekuje još jedna dodatna Festivalska premijera piva: ‘Pulfer Sourovska’. Riječ je o kolaboracijskom fruited pastry sour-u nastalom u suradnji Pulfer i Hotch Potch pivovare, a u kojem dominira zanimljiva kombinacija kupine i ananasa. Uz hmelj Kazbek koji se pobrinuo za hmeljnu notu i blagu gorčinu, kombinacija pšenice i laktoze osigurala je ‘haziness’ i blago slatkasti kraj ovog kiselo slatkog piva koje će sigurno osvojiti mnoge ljubitelje piva. Kako bi putovanje kroz posebnu pivsku priču ‘Istra & Craft Beer Festival’ bilo što zanimljivije, gosti će moći sudjelovati u nagradnoj igri Pivska putovnica za koju je potrebno skupiti šest potvrda ili pečata. Ispunjenu pivsku putovnicu potrebno je ubaciti u zatvorenu kutiju koja će se nalaziti u na glavnoj blagajni pop up pivnice, a sretne dobitnike očekuju vrijedne nagrade koje su osigurali Valamar, pivovare i porečki ugostitelji. Znanje o pivu posjetitelji mogu dokazati i svaki dan u Pub kvizu, a sve što moraju napraviti je okupiti ekipu od četiri člana te se prijaviti u inbox Istra & Craft Beer Festival Facebook stranice.

Pobjednici se proglašavaju svake večeri i osvajaju 100 kuna konzumacije u šatoru po članu, dok će ukupni pobjednici biti proglašeni zadnju večer festivala i oni osvajaju novčanu nagradu u vrijednosti do 2000 kuna.

Osim pub kviza, svi pivoljupci svoje znanje o craft pivu mogu testirati u brzinskom pivskom kvizu koji je na rasporedu u petak 4. i subotu 5. listopada u pop up pivnici pod vodstvom jednog od najpoznatijih domaćih pivoljubaca Domagoja Jakopovića Ribafisha. Ribafish će također biti i glavno lice vođenih pivskih degustacija koje su već rasprodane, ali oni koji su uhvatili mjesto imat će priliku probati devet vrsta piva i naučiti ponešto o craft stilovima. Za vrhunsku ponudu više od 80 vrsta i stilova piva na festivalu pobrinut će se čak 18 malih, nezavisnih i craft pivovara, uključujući domaće i strane craftere.

U sklopu pop up pivnice, istinske gurmane posebno će razveseliti street food ponuda na punktovima Burgerija i Mezzino, gdje će moći kušati razne vrste burgera i sendviča.

Inače, program festivala podijeljen je u tri dijela: Beer & Music, Beer & Gourmet i Beer & Bar. U sklopu Beer & Music programa posjetitelje će, među ostalim, tijekom vikenda zabavljati Big Wave, Vojko V,  Pips, Chips & Videoclips, Jura Stublić & Film, Rambo Amadeus i Darko Rundek & Ekipa. Svake večeri na porečkoj rivi prvi koncert počinje u 20:30, a drugi u 22:30.

Za bogatu gastro ponudu pobrinuli su se brojni porečki restorani, a kao dio Beer & Bar programa porečki su barovi osigurali raznoliki izbor za sve ljubitelje piva. Posjetiteljima festivala će dodatno na raspolaganju biti i mogućnost najma bicikala uz popust od 50%, koji im je osigurao Poreč Bike Share sustav.

Cijena se kreće od 5 kuna za 30 minuta, a dvije stanice nalaze su u neposrednoj blizini pop up pivnice, te će tako bicikl biti najbolje prijevozno sredstvo za dolazak na festival.

Danas je Svjetski dan kave: U Hrvatskoj je “Idemo na kavu” poziv na druženje za 87 posto ljudi

POREČ: Međunarodni dan starijih obilježen uz dječji ples, glazbu i poeziju