in

Izložba Novigrađanke Vande Velagić „Moja mama i njezine prijateljice – superherojke“ u Rigu

Galerija Rigo - Ilustracija

Od ovog petka, 16. travnja, pa sve do 12. svibnja, u Galeriji Rigo novigradskog Muzeja Lapidarium posjetitelji će moći pogledati izložbu Vande Velagić „Moja mama i njezine prijateljice – superherojke“.

U povodu otvorenja u petak će, s početkom u 20 sati, ova umjetnica izvesti performance „Rite de passage“.

„Izložba u Galeriji Rigo sastoji se od video-performansa i serije fotografija koje pružaju pronicljiv uvid u Velagićin pogled na vlastitu majku i njezine prijateljice. Umjetnica ih promatra kao svakodnevne superherojke, zbog načina na koji su se borile protiv neprijatelja – bolesti – koji se u ovom slučaju ukazuje kao fizička manifestacija njihovih teških životnih okolnosti“, o izložbi govori Sabina Oroshi.

Inače, Novigrađanka Vanda Velagić je glumica, fotografkinja, umjetnička producentica i umjetnica performansa zanimljivog životopisa. Naime, nakon završenog studija kulturnog menadžmenta u Ljubljani te rada u Europskom parlamentu, ona odlučuje krenuti novim putem kojim ju je odvela njezina dugogodišnja strast, a to je gluma. Studiju glume pri Fakultetu primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, kako navodi Oroshi, pristupila je 2015. godine, da bi ga tri godine kasnije uspješno završila u klasi Rade Šerbedžije i Lenke Udovički.

Ljeti je možemo vidjeti u kazalištu Ulysses na Brijunima, a pojavljuje se i na daskama riječkog HNK-a. Njezin daljnji razvoj prema performans umjetnosti, prema riječima Oroshi, „potpomognut je pohađanjem nastave u grupi Jan Fabre i Troubleyn kompanije te kod Anne Bogart i SITI kompanije (2019.).

„Velagić se do sada bavila predstavljanjem različitih ženskih narativa, siromaštva, socijalne nepravde, ekologije i ograničenja slobode izražavanja umjetnika. To su središnje teme njezina rada i rada njezina kolektiva. Kolektiv Igralke koji je umjetnica suosnovala 2019., po tipu je autorsko kazalište te ubrzo postaje poznato publici zahvaljujući fantastičnim predstavama kao što je kazališni crtić “Plastika Fantastika” te dokumentarna predstava “Bakice.”“, veli Sabina Oroshi.

Svi zainteresirani izložbu će moći pogledati do 12. svibnja od petka do nedjelje u vrijeme od 18 do 21 sati uz slobodan ulaz. Svi posjetitelji Galerije Rigo, zbog svoje sigurnosti i sigurnosti drugih, moraju se pridržavati epidemioloških mjera, odnosno nositi zaštitnu masku, održavati propisani razmak i dezinficirati ruke pri ulasku.

Program je ostvaren sredstvima Grada Novigrada, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i  Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Vlada raspisuje lokalne izbore

Istarski stožer – U srijedu 17 novozaraženih i dvije preminule osobe