in

Ljetno radno vrijeme Centra za posjetitelje Novigrad

Foto Grad Novigrad

Centar za posjetitelje Novigrad-Cittanova u starogradskoj jezgri privlači pažnju brojnih šetača velikom autentičnom batanom koja dominira ostakljenim prizemljem prostora u Mlinskoj ulici.

Od srijede 26. lipnja svi zainteresirani zaljubljenici u ribarsku tradiciju, more i plovidbu, moći će posjetiti prostor Centra bez najave, svakog dana od 18 do 22 sata. Kako bi razgledavanje eksponata novigradske ribarske tradicije bilo dostupno svim zainteresiranim posjetiteljima, ulaz se ne naplaćuje.

Gotovo sve eksponate u Centru donirali su novigradski ribari i zaljubljenici u more i plovidbu, te svaki eksponat prati informacija o imenu donatora, kako bi odali počast njihovoj velikodušnosti i doprinosu očuvanja novigradske pomorske baštine. Šetnjom među eksponatima mogu se prepoznati imena poznatih Novigrađana, razgledati crno-bijele fotografije iz svakodnevnog života ribara koje su danas povijest, te naučiti nekoliko lokalnih izvornih izreka. Kroz projekcije povijesnih fotografija, informativnu brošuru i kratki video projekta FishInNo o ribarskoj tradiciji, možete upoznati svakodnevicu i autentične priče naših ribara.

Središnji eksponat Centra je autentična novigradska batana s polukružnom krmom, brodica karakteristična za novigradski akvatorij s početka dvadesetog stoljeća. Ova batana je rezultat šestomjesečnog rada Slobodana Simiča Sime iz Zavoda Mediteranum Piran, strastvenog istraživača i autora knjige o batanama Istre.

U organiziranim posjetima Centar su posjetili najmlađi Novigrađani, a od srijede 26. lipnja, bez potrebe za najavom i bez ulaznica, svi zainteresirani mogu razgledati ovu jedinstvenu zbirku i otkriti bogatstvo novigradske pomorske baštine.

Armin Mešić - Foto OŠ Finida Poreč

POREČ: Učenik Finide osvojio Oskar znanja

Fešta u Kršetama - Foto Grad Buje

Proslava sv. Petra i Pavla u Kršetama uz defile oldtimera, Bukaletu, iće i piće