in

LUNASA u Novigradu: Astronomija i romantika uz predavanje Korlevića, promatranje nebeskih tijela…

„Lunasa“Novigrad/Veliki trg i Park Novigradske biskupije1. 8. 2021. / od 20 h

U nedjelju 1. kolovoza u večernjima satima na prostoru novigradskog Velikog trga i Parka Novigradske biskupije po 14. puta održat će se „Lunasa“, manifestacija u znaku astronomije i romantike, specifične atmosfere.

Lunasa

Posebna atmosfera Lunase stvorit će se tako što će prostor Velikog trga i Parka Novigradske biskupije biti gotovo u potpunom mraku, s isključenom javnom rasvjetom, a jedino svijetlo davat će svjećice i baklje postavljene uzduž staza kojima će se posjetitelji kretati. Posjetitelje manifestacije dočekat će pak upečatljiva slika novigradskog zvonika, „oslikanog“ posebnim 3D animiranim video projekcijama.

Program započinje u 20 sati, romantičnim zalaskom sunca uz prigodnu glazbenu kulisu flaute i gitare, na rotondi ponad gradske plaže, za koju će se pobrinuti puslki duo MusiCity acoustic. Od 21 sat u Parku Novigradske biskupije publiku očekuje uvijek zanimljivo znanstveno-popularno predavanje poznatog edukatora i astronima Korada Korlevića, ovoga puta na intrigantnu temu „Veliki reset – novi svjetski poredak“. Naglašavamo kako je broj mjesta za Korlevićevo predavanje ograničen na 50, u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama, kojima su prilagođeni i svi ostali sadržaji Lunase.

Lunasa Novigrad

Od 22 sata posjetitelji će u Parku moći teleskopima promatrati nebeska tijela, posebice Saturn i Jupiter, uz objašnjenja astronoma iz Zvjezdarnice Višnjan.

Podsjetimo kako je ova manifestacija pokrenuta prije 15 godina, održava se od početka prvoga dana u kolovozu, da bi s vremenom postala dvodnevnom manifestacijom. Prošle godine zbog pandemije Covida Lunasa nije održana, da bi se tradicija ipak nastavila ove godine, u smanjenom obimu, uz sadržaje prilagođene epidemiološkim okolnostima. Datum Lunase vezan je uz 1. kolovoza, obzirom da su na taj dan drevni narodi slavili ljeto u njegovoj najvećoj snazi, zahvaljujući pritom prirodi i bogovima na svim darovima i blagodatima koje uživaju. Otuda i naziv manifestacije, Lunasa (Lúnasa, Lughnasadh), kako su taj dan u svojem kalendaru nazivali Kelti, drevni narod na čijoj se kulturi dobrim dijelom temelji i naša današnja civilizacija, s mnogim elementima i obilježjima koja su ostavština upravo te drevne kulture. Isto tako, manifestacija simbolično valorizira činjenicu kako je Novigrad prije 15 godina dobio prvu europsku nagradu za projekt ekološke odnosno energetski učinkovite javne rasvjete.

Organizator Lunase je Turistička zajednica Grada Novigrada, uz svesrdnu podršku Znanstveno-edukativnog centra Višnjan.

Novigrad

Zdravi grad Poreč: DEBLJINA – Medicinska dijagnoza ili simptom nezadovoljstva?

BUJE: U petak nijemi film “L’inferno di Dante” u pratnji glazbe Marca Castellija