in

MIRISI DOMAĆIH KOLAČA U VIŽINADI: Slatka Istra uz puno zabave za male i velike, Taru i Klapu Iskon, te najbolje bucolaje, povetice, cukerančiće…

Foto Tanja Kocijančić

Sav prihod od prodaje izloženih kolača ide za kupnju radnih bilježnica i školskog pribora učenicima PŠ Vižinada.

Jedna od najdugovječnijih i najslađih manifestacija – 23. Slatka Istra u Vižinadi – održat će se ove godine 14. kolovoza. Mirisi i okusi domaćih tradicionalnih kolača opojno će se širiti središtem mjesta, na glavnom trgu gdje se nalazi znamenita Battistellina šterna. Očekuje se, kao i svake godine, najmanje 200 domaćica i majstora iz cijele Istre koje će po domaćim starim receptima pripremiti slastice koje će potom tog dana biti izložene u dvorani u Vižinadi i „boriti“ i se za titulu najboljih.

Posjetitelji će tako moći kušati sve ono najslađe što Istra ima – fritule, kroštule, cukerančiće, paštine, pandešpanje, pince, breskvice, bucolaje i povetice, koji su sinonim su za našu povijest i život radišnih obitelji. Vrijedni volonteri Vižinade iz okolice prikupljat će cijeli dan kolače po cijeloj Istri i dovesti ih u starogradsku jezgru kako bi ih svi mogli vidjeti i kušati. Stručni žiri ocijenit će najbolje slastice te će najuspješnijim majstoricama i majstorima biti uručena priznanja za njihov trud i slastičarsku vještinu.

Program ovogodišnje Slatke Istre započinje u 18 sati, a predstavili su ga javnosti danas u Kući Maraston na konferenciji za medije načelnik Marko Ferenac, predsjednica Općinskog vijeća Neda Šainčić Pilato, potom Tara, bivša pjevačica grupe Karma koja je najavila svoj nastup i ostatak zabavnog programa, te domaćica Flavia Vigini Belle’ iz Kaštela koja je pripremila kolače, kao najavu svega onog što posjetitelje očekuje na Slatkoj Istri.

Za najmlađe posjetitelje organizirat će se zanimljiva radionica na kojoj će djeca, kroz igru i zabavu upoznati tradicionalne kolače.  Oni malo stariji, koji se također žele okušati u spravljanju tradicionalnih slastica, na kulinarskoj radionici će naučiti kako se radi čuveni bucolaj. Također, svi koji su željni znanja o nematerijalnoj kulturi Istre, zanimljive informacije će saznati na predavanju o toj temi koje će održati Ivona Orlić u kući Maraston.

Kako bi ovaj slatki dan protekao uz pjesmu, ples i dobru zabavu od 19.30 sati nastupit će Limena glazba Zajednice Talijana Vižinada s gostima iz puhačkog orkestra glazbenog društva Špinčići iz Kastva, a od 21 sat zabava se nastavlja uz popularnu Klapu Iskon i Taru s T bandom.

Osim kolača, moći će se kušati i vina domaćih proizvođača s područja Vižinade, baš kao i maslinova ulja i ostale domaće proizvode.

A za dodanu vrijednost ovog događanja tu je, kao i prethodnih godina, humanitarna nota. Sav prihod od prodaje izloženih kolača ide za kupnju radnih bilježnica učenicima PŠ Vižinada.

Fešta se nastavlja u Vižinadi i drugi dan, 15. kolovoza, proslavom tradicionalne pučke fešte Svete Marije Vele, kada će nastupiti Danijela Martinović i Farabuti band.

BOGATI PROGRAM 14. KOLOVOZA ODVIJAT ĆE SE PO SLJEDEĆEM RASPOREDU:

14:00 – Lovačka udruga „Fazan“ Kaštelir-Vižinada, gađanje glinenih golubova-streljana kod Lovačkog doma u Vižinadi

17:00 – 19:00 – Ex tempore Slatka Istra – radionica za djecu – kuća Maraston

18:00 – Otvaranje XXIII. Izložbe tradicionalnih istarskih kolača „SLATKA ISTRA“ – školska dvorana

18:00 – Nogometna utakmica “NK Vižinada” – igralište Fabrika

18:00 – Izložba i degustacija vina, ulja i domaćih proizvoda Vižinaštine – trg

18:30 – Stručno predavanje: Nematerijalna kultura Istre- predavač: Ivona Orlić – kuća Maraston

19:00 – Prezentacija izrade tradicionalnog istarskog kolača – kuća Maraston

19:30 – koncert – Limena glazba ZT Vižinada i puhački orkestar glazbenog društva Špinčići iz Kastva

19:30 – Otvorenje izložbe Ex tempore Slatka Istra – kuća Maraston

21:00 – Tara & T band i Klapa Iskon

22:00 – Proglašenje najboljih kolača „SLATKA ISTRA 2019“

Foto Tanja Kocijančić

Ribarska fešta u Funtani odgađa se za 3. kolovoza

novac pu istarska mup

VRSAR: Krala novac na radnom mjestu