in

NE PROPUSTITE! “Seviljski brijač” stiže 16. srpnja u Funtanu

Foto HNK Ivana pl. Zajca Rijeka

U utorak, 16. srpnja, s početkom u 21 sat na Trgu sv. Bernarda u Funtani bit će izvedena jedna od najpopularnijih opera uopće – Rosssinijev „Seviljski brijač“, u prilagođenoj inačici po zamisli i režiji Giorgia Suriana, nacionalnog prvaka i opernog umjetnika svjetske karijere.

Prema njegovu konceptu, naglasak je stavljan na komične situacije i zaplete na kojima počiva priča, a opera je adaptacijom i u smanjenoj formi zadržala sve ono što čemu je prepoznatljiva i zbog je postala najslavnijom komičnom operom svih vremena. Riječ je o razigranoj, duhovitoj i zabavnoj verziji opere za cijelu obitelj.

U ulozi duhovita i dovitljiva brijača Figara nastupa Ivan Šimatović, a u ulozi Rosine Ivana Krušić. Ulogu grofa Almavive pjevat će Stefano Surian, ulogu doktora Bartola Dario Berčić, ulogu Don Bazilia Giorgio Surian, a ulogu Berte Nina Franulović. Za glazbenu pratnju pobrinut će se Lana Bradić na klaviru.

Od 1816. godine ova neodoljiva opera buffo privlači pažnju operne publike diljem svijeta donoseći priču o ljubavnim peripetijama mladoga grofa koji bi se htio domoći lijepe Rosine, pri čemu Figaro u svojim rukama drži konce brojnih komičnih zapleta i vješto ih raspliće. „Seviljski brijač“ kralj je komične opere, po izričaju i savršenoj sprezi s tekstom nikada kasnije nadmašena partitura.

Giorgio Surian je međunarodno priznati operni pjevač, od 2015. godine član je ansambla Opere riječkoga HNK. Nacionalni je operni prvak. U milanskoj „La scali“ ostvario je više od 30 različitih uloga. Nastupao je u svim najvećim kazalištima u Italiji te u značajnim opernim i kazališnim kućama u Parizu, Londonu, Beču, Tokiju, Madridu, Moskvi, Berlinu, New Yorku, Mexico Citiyju i u brojnim drugim gradovima. Surađivao je s najvećim dirigentima poput C. Abbada, R. Mutija, C. Kleibera, S. Ozawe, L. Maazela i Z. Mehte, a nastupao je s pjevačima kao što su Andrea Bocelli, Placido Domingo, Montserrat Caballé, Katia Ricciarelli, Leo Nucci…

Predstavu organizira Turistička zajednica općine Funtana, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

ZBOG UGRIZA POSKOKA: Ogorčeni pacijent nezadovoljan jer mu na porečkoj Hitnoj pomoći nisu pomogli – spasili ga u Puli

POREČ: Četiri nova darivatelja krvi