in

NOVIGRAD: Astro party Lunasa uz romantičnu glazbu, predavanje Korada Korlevića, predstave za djecu…

U srijedu 31. srpnja i četvrtak 1. kolovoza u večernjima satima na prostoru Velikog trga i Parka Novigradske biskupije po 13. puta organizira se po mnogočemu jedinstvena i posebna manifestacija „Astro party Lunasa“. Riječ je o dvodnevnom programu čiji se specifični sadržaji odvijaju u posebnoj atmosferi, a cijela se manifestacija temelji na elementima astronomije, romantike, mistike i mitologije…

Posebna atmosfera Lunase stvorit će se tako što će za potrebe manifestacije prostor Velikog trga i Parka Novigradske biskupije, biti gotovo u potpunom mraku, s isključenom javnom rasvjetom, a jedino svijetlo davat će svjećice i baklje postavljene uzduž staza kojima će se posjetitelji kretati. Posjetitelje manifestacije dočekat će pak upečatljiva slika novigradskog zvonika, „oslikanog“ posebnim 3D animiranim video projekcijama, priopćeno je iz Turističke zajednice Novigrada koja Lunasu organizira uz svesrdnu podršku Znanstveno-edukativnog centra Višnjan.

Oba dana manifestacije program će započeti u 20 sati, romantičnim zalaskom sunca uz prigodnu glazbenu kulisu flaute i gitare, na rotondi ponad gradske plaže, za koju će se pobrinuti MusiCity acoustic i Duo Cavatina. Od 21 sat očekuju nas uvijek zanimljiva znanstveno-popularna predavanja poznatog edukatora Korada Korlevića, u atriju Muzeja Lapidarium, ovoga puta na temu istarskih mitova i legendi, te potencijalno opasnih nebeskih tijela. Bit će tu i kazališne predstave za djecu u Parku Novigradske biskupije – prve večeri Teatar OZ izvest će predstavu Dobro se dobrim vraća, dok će sutradan pulski Teatar Naranča izvesti svoje Istrijanske štorije. U 22 sata započinjat će glazbeni nastupi i performansi na Trgu odnosno u Parku. U srijedu će na Velikom trgu zasvirati Vintage factory band, dok će u četvrtak Park Novigradske biskupije jedinstvenim glazbeno-scenskim nastupom ispuniti riječki Putokazi.

Cijelo vrijeme trajanja manifestacije, obje večeri, posjetitelji će u Parku moći teleskopima promatrati nebeska tijela, uz objašnjenja astronoma iz Zvjezdarnice Višnjan. Također obje večeri na Velikom trgu iza zvonika bit će upriličen i mali izložbeno-prodajni sajam prigodnih rukotvorina, suvenira i umjetničkih predmeta, kao i autohtonih poljoprivrednih proizvoda našega kraja.

Podsjetimo kako je ova manifestacija pokrenuta prije 13 godina, održava se od početka prvoga dana u kolovozu, da bi s vremenom postala dvodnevnom manifestacijom. Datum Lunase vezan je uz 1. kolovoza, obzirom da su na taj dan neki drevni narodi slavili ljeto u njegovoj najvećoj snazi, zahvaljujući pritom prirodi i bogovima na svim darovima i blagodatima koje uživaju. Otuda i naziv manifestacije, Lunasa (Lúnasa, Lughnasadh), kako su taj dan u svojem kalendaru nazivali Kelti, drevni narod na čijoj se kulturi dobrim dijelom temelji i naša današnja civilizacija, s mnogim elementima i obilježjima koja su ostavština upravo te drevne kulture. Isto tako, manifestacija valorizira činjenicu kako je Novigrad prije 13 godina dobio prvu europsku nagradu za projekt ekološke odnosno energetski učinkovite javne rasvjete.

VRSAR: Slovenski diler bježao policiji i kokain bacio u more

POČINI SPOD LADONJE u Tinjanu: 30. srpnja japanski film, u kolovozu niz koncerata i predstava