in

NOVIGRAD: U subotu eko akcija čišćenja podmorja i priobalja

Sportsko ribolovni klub „Erik Radin“ uz podršku Turističke zajednice grada Novigrada u subotu, 10. listopada, organizira eko akciju čišćenja podmorja i priobalja.

NOVIGRAD: U subotu eko akcija čišćenja podmorja i priobalja

Zbog pandemije koronavirusa koja je svima poremetila život i redovne aktivnosti, ovog proljeća klub je bio prisiljen odgoditi redovnu predsezonsku eko akciju čišćenja podmorja i priobalja. U suradnji s TZ-om, koji već duži niz godina organizira eko akcije čišćenja plaža, podmorja i drugog, odlučili su organizirati eko akciju u ovom novom terminu.

Koliko god se o ekologiji piše i priča, svijest građana još uvijek ne ide u smjeru očuvanja našeg planeta i mora, pa to veliko plavetnilo ostaje zagađeno. Tome svjedoče i članovi kluba koji roneći redovito u prvom licu vide razinu zagađenosti mora.

Stanje je daleko od zadovoljavajućeg. Naime, još uvijek se mnogi predmeti koji nam više ne trebaju nalaze na dnu mora. Shvatljivo je da vjetar odnese u more najlon vrećicu, limenku, bocu i slične lakše predmete, ali je nepojmljivo da se predmeti poput WC školjke, ležaljke, stolova, bicikala, guma od vozila i sličnog nalaze na dnu mora. I to ponekad ne baš uz samu obalu.

Ljudi nisu svjesni koliko se more svakodnevno zagađuje, niti da ostaci plastike plutaju po moru godinama, dok se ne razgrade, ako se uopće razgrade. Milijuni čestica mikroplastike svakodnevno budu hrana ribama, te ih ribe automatski unesu u sebe misleći da im je to hrana, a tim se lancem mikroplastika unese i u naš organizam, kada mi jedemo ribu.

Nažalost, rezultat toga je smrt mnogih riba, školjaka, te ostalih morskih mikroorganizama, poput naše zaštićene periske Pine Nobilis.

-Od dana osnivanja kluba svake godine organiziramo ekološku akciju čišćenja morskog dna, kako bi i mi dali mali, ali vrijedan doprinos očuvanju našeg lijepog mora, kojeg volimo. Zato vas molimo da budete pažljivi oko ambalaže koju koristite i da je reciklirate, kako bi nam svima bilo ljepše u budućnosti, poručili su iz kluba.

Kadrove video snimki za koje linkove donosimo u nastavku snimili su naši članovi na raznim lokacijama duž Istarske obale. Pogledajte i uvjerite se sami što se tu sve nalazi!

https://www.facebook.com/100005675956046/videos/1546023492263501/

https://www.facebook.com/100005675956046/videos/1546024182263432/

POREČ: Učenici talijanske škole u Dječjem tjednu poslali poklone manje sretnoj djeci

POREČ: Učenici talijanske škole u Dječjem tjednu poslali poklone manje sretnoj djeci

Slovenija s rekordnim brojem novozaraženih u jednom danu

Ovo su nove stroge mjere u Sloveniji, ministar najavljuje još drastičnije