in

NOVO U TARU: Agroturizam MUSIZZA u Rošinima nudi samo domaće delicije iz svojih kampanja, štala, podruma…

Foto Tanja Kocijančić
Sestre Musizza brinu o gostima u agroturizmu

Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ

Agroturizam obitelji Musizza u Rošinima, otvoren prije tri mjeseca, prvi je u Općini Tar-Vabriga i može se pohvaliti da gotovo sve nudi iz vlastite proizvodnje. Jer obitelj Musizza – Lučano, Mira i kćeri Ivana i Martina – poznati su već dugo kao poljoprivrednici koji na desetak hektara zemlje u Rošinima proizvode povrće, voće i žitarice od kojih dobivaju i svoje brašno. Meso je također njihovo, jer imaju svinje, krave, ovce i kokoške koje im u zadnje vrijeme redovito daju od 18 do 20 jaja svaki dan. No, njihovu bogatu trpezu nadopunit će i maslinovo ulje iz vlastitog maslinika s 200 stabala, domaći kruh koji peku svaki dan i vino.

Posjeduju, naime, 3 hektara vinograda, pa tako njihovi gosti mogu kušati malvaziju, chardonnay, merlot, muškat, teran i cabernet sauvignon. Dio vina prodaju u rinfuzi, a buteljiraju malvaziju, chardonnay i merlot. Uskoro će na tržište izaći i njihov prvi pjenušac od malvazije. O vinariji brine Ivana, koja je za to zanimanje završila stručni studij vinarstva na porečkom odjelu Veleučilišta u Rijeci. Jedino što u ponudi nije njihove proizvodnje su šećer, sol, kava i mineralna voda, te domaći sir koji kupuju od OPG-a Radošević iz Brtonigle.

Ivana i Martina prije su pomagale ocu u poljoprivredi, ali sada su zadužene za goste u agroturizmu koji radi svakodnevno od 17 do 23 sata, odnosno vikendom od 12 do 23 sata, osim ponedjeljka. Mama Mira pravi domaću paštu, kolače i slastice, dok je Lučano zadužen za kampanju i životinje. Veli nam da su otvaranje agroturizma planirali oko šest, sedam godina, a razlog je taj što za svoje proizvode na taj način mogu postići bolju cijenu.

Istarska fantazija

Svoj su projekt kandidirali na natječaj Programa ruralnog razvoja, na Mjeru 6.2.1. za pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području, te dobili bespovratna sredstva kojima su uredili salu za blagovanje i kuhinju, te četiri sobe za smještaj za ukupno osam gostiju. Tako da nude potpuni doživljaj za goste koji kod njih mogu jesti domaće i fino, ali i provesti više dana u izvornoj seoskoj atmosferi.

Za sada im dolazi najviše domaćih ljudi na objed, ali vesele se svojoj prvoj turističkoj sezoni. Trenutno se reklamiraju preko društvenih mreža koje su danas najmoćniji promotivni alat, ali ipak misle da im je najbolja reklama usmena predaja. O njima se već priča, pa im na vrata dolaze gosti iz cijele Istre.

Na jelovniku Agroturizma Musizza pažnju plijeni Istarska fantazija, hladna plata sa suhim kobasicama, ombolom, pancetom, sirom i slanim uštipcima. Jelovnik obiluje jelima s njihovim pršutom, ombolom, ledvicom, rolanom vratinom, salaminom… Nude i bifteke i fiorentine odležane 35 dana, tatarski biftek, razne zanimljive kombinacije tjestenina… Sami od svojih jaja prave fuže, njoke, pljukance, raviole punjene sirom ili vrganjima. Nemojmo zaboraviti maneštre, poput jote ili bobića. Dodajmo da sami prave i vinci ocat, kisele povrće…

Kao desert ćemo izdvojiti nešto sasvim njihovo – Slatku fantaziju, tj. pržene pljukance s medom i orasima, zatim kroštule, suffle od bijele i tamne čokolade. Jelovnik nudi pregršt delicija, od predjela do deserta, ali najbolje da ih sami otkrijete.

Njihove kokice daju jaja svaki dan

Ivana i Martina dodaju da će se jelovnik mijenjati i nadopunjavati sezonskim namirnicama, pa tako gosti mogu očekivati novosti u ponudi na već ovog ljeta.

I za kraj još nešto zanimljivo o obitelji Musizza. Lučano je poznati poljoprivrednik koji je do prije pet godina proizvodio čak devet vrsta povrća: krumpira, pomidora, krastavaca, paprika, melancana, tikvica… Izdvojit ćemo njegove lubenice kojih svakog ljeta ubere barem deset tona. Kupiti se mogu u domaćim trgovačkim lancima. No, te lubenice imaju i svoju originalnu Feštu od angurija, koja u kolovozu u Rošine privuče mnoštvo posjetitelja. Uz potporu Općine i Turističke zajednice općine Tar-Vabriga tog se dana uz puno zabave i glazbe lubenice nude gostima potpuno besplatno.

Velik uspjeh porečke Finide – Čak 12 priznanja za najbolje istarske karatiste

Valamar osvojio The Golden City Gate Tourism Multimedia Award za porečku MAREU