in

Otvorena izložba “Bodljikavi dani u Žminju” – Dođite razgledati najljepše kaktuse i sukulente

Foto TZ Žminj - Bodljikavi dani 2023.

U Žminju je već jedanaestu godinu za redom, a povodom obilježavanja Dana Općine, u srijedu u žminjskoj kuli otvorena izložba kaktusa, sukulenata i njihovih kolekcija. Tridesetak izlagača iz cijele Istre izložilo je sveukupno 295 eksponata koji plijene pažnju svojim oblicima, bojama i veličinom.

Bodljikavi dani u Žminju 2023. - Foto TZ Žminj
Bodljikavi dani u Žminju 2023. – Foto TZ Žminj

I ove je godine autorica izložbe Zdenka Jakus, uz pomoć Verice i Renca Otočana, Marije Staver, Zvjezdane Peteh i Miranda Mužine, te uz potporu Općine Žminj i TZO Žminj, priredila zanimljivu izložbu kaktusa i sukulenata.

Čast da otvori izložbu pripala je općinskom načelniku Željku Plavčiću, a potom je izveden prigodan kulturno umjetnički program djece iz vrtića Rapčići iz Žminja, Osnovne škole Vladimira Gortana, te Denija Fola i Marije i Milana Kranjčića.

Tema izložbe je Prošlost-Sadašnjost-Budućnost  koja promišlja o prirodi i prirodnom okruženju. Predstavljena javnosti kroz autoričin doživljaj prošlosti, sadašnjosti i načinu promišljanja budućnosti.

Bodljikavi dani u Žminju 2023. - Foto TZ Žminj
Bodljikavi dani u Žminju 2023. – Foto TZ Žminj

Organizatori su prigodnim nagradama, mahom žminjskih sponzora, nagradili  najljepši kaktus, najljepši sukulent i najljepšu kolekciju. Nagrada za najljepšu kolekciju pripala Lauri Černja iz Kanfanara koja je ovom prilikom izložila impresivnu kolekciju od 135 eksponata. Martina Tomišić iz Žminja osvojila je nagradu za najljepši sukulent, dok je nagrada za najljepši kaktus pripala Aleksandri Pokrajac iz Rovinjskog Sela.

Na kraju, priređena je prigodna zakuska u kojoj su uživali svi prisutni. Izložba ostaje otvorena svakodnevno do 8. listopada od 10:00 do 18:00 sati, a ulaz je besplatan.

Foto TZO Žminj - Bodljikavi dani - izloža 2023.
Foto TZO Žminj – Bodljikavi dani – izloža 2023.

lokva

U Poreču se nastavlja projekt uređenja tridesetak lokvi za očuvanje bioraznolikosti

Foto DND Poreč radionica 2022

DND POREČ objavio program u Dječjem tjednu – Prijave na radionice otvorene