in

POREČ: 4. izdanje ADVENTA uz besplatno klizalište, 30 koncerata, božićni sajam, žive jaslice, predstave za djecu, piramidu od 2.020 čaša s pjenušcem…

Foto Tanja Kocijančić

Nakon vrlo uspješna tri izdanja porečki Advent i četvrtu godinu zaredom vraća se u srce starog grada i svoja vrata otvara 6. prosinca u 17 sati u Parku Matije Gupca kada će se simbolično upaliti na tisuće lampica. Trajat će do zaključno 6. siječnja iduće godine i u tih će 30 dana ponuditi mnogobrojna događanja koja su rezultat sinergije mnogih uključenih u ovaj projekt koji je starogradskoj jezgri, ali i porečkom gospodarstvu i društvenom životu građana udahnuo potpuno novi život. Porečani i njihovi gosti moći će se družiti u doista brojnim sadržajima koji su od danas objavljeni na službenoj web stranici i Facebooku Adventa.

Uz božićni sajam u adventskim kućicama i više od 30 koncerata za sve gušte, ponovno će biti organizirano besplatno klizalište za sve, zatim će biti čak četiri dočeka Nove godine uz glavnu zvijezdu Severinu, kazališne predstave za male i velike, animacijski programi za djecu, bajkovita kuća Djeda Mraza, poznati dječji program „Porečka bajka“ u Vili Polesini za više od 1.400 mališana, potom žive jaslice iz Sv. Lovreča, klape, zborovi i mnogi drugi. Budući da je pred nama 2020. godina, kao poseban dar Grada i TZ-a na Silvestrovo u podne na Trgu slobode Porečan Anto Kafadar složit će piramidu od 2.020 čaša, napuniti pjenušcem i potom podijeliti građanima i turistima.

Istovremeno će se u Parku Matije Gupca slaviti doček Nove godine za djecu… Svaki će se dan, stoga, zahvaljujući Adventu u gradu nešto događati.

Bogat program predstavili su na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Loris Peršurić, direktor Turističke zajednice Nenad Velenik, zatim Vlatka Ilečić Arklinić iz Valamar Riviere i Martina Novosel Dumičić iz Plave lagune.

Gradonačelnik je istaknuo kako su pripremili još bolji i bogatiji program kako bi to ponovno bio najljepši Advent u Istri.

-Prije četiri godine kada smo organizirali prvi Advent nismo mislili da ćemo pokrenuti toliko advenata i drugih događanja po cijeloj Istri. Konkurencija je dobra i tjera nas da budemo još bolji i jači, pa smo se stoga ove godine još više potrudili. Uključili smo cijelu zajednicu, sve ustanove, škole, vrtiće, a uz nas su od prvog dana Valamar, Plava laguna i TZ, jer sinergija dokazano donosi još bolje rezultate, rekao je Peršurić, naglasivši da se od prvog dana Park Matije Gupca pokazao kao savršeno mjesto za ovakvu manifestaciju.

Direktor TZ-a Velenik naglasio je da očekuju za kraj godine u četiri dana više od 5.00 gostiju, odnosno više od 20.000 noćenja. Nažalost, ove će godine hotel Zagreb zbog obnove biti zatvoren, ali svejedno računa na iste dobre rezultate zahvaljujući većem broju otvorenih hotela.

-Kao i dosad, najviše gostiju očekujemo iz Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije i Hrvatske. Zahvaljujući Severini u naš će grad za doček Nove godine sigurno doći mnogobrojni posjetitelji iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije, naglasio je Velenik. Dodao je da se organizira četiri dočeka Nove godine, na Silvestrovo će to paralelno biti na Trgu slobode i Parku Matije Gupca, a i djeca će imati svoj doček u podne.

Ilečić Arklinić navela je sve koncerte kojih će ponajviše biti petkom i subotom. Otvorenje će obilježiti domaće snage, Baredinesauri i Gordan Gregurović Gogo sa svojim bendom, a nakon njih dan kasnije nastupit će Neno Belan. Do kraja Adventa bit će dosta poznatih imena – Opća opasnost, Gustafi, Dogma, Soulfingersi, Jovanotti Tribute Band, Mia Dimšić, Febra i mnogi drugi. Night Express će ponovno nastupiti na reprizi dočeka, 1. siječnja na Trgu slobode.

Nanizala je i ostala događanja – četvrtak će biti dan za karaoke, programi za djecu predviđeni su petkom i subotom popodne u režiji udruga Birikina i Istria Inspirit.

Pjevačica Radojka Šverko održat će gospel koncert u Učilištu 20. prosinca, potom će žive jaslice iz Sv. Lovreča doći u Poreč 22. prosinca, a Slatko jutro odvijat će se u dva termina. Neće manjkati ni gastronomske ponude u advenstkim kućicama za što je natječaj za ugostitelje još u tijeku.

Plava laguna će se i ove godine pobrinuti za besplatno klizalište koje će biti otvoreno svaki dan od 6. prosinca do 6. siječnja, i to od 10 do 22 sata, čak i na Božić i Novu godinu.

Novosel Dumičić je podsjetila da će najam opreme, klizanje i treneri koji će pomagati početnicima u potpunosti biti besplatni za sve.

Osim spomenutih hotelijerskih tvrtki i TZ-a kao partnera, Gradu u organizaciji pomažu TZ Istarske županije i sve porečke ustanove i organizacije – Pučko otvoreno učilište, Usluga, Gradska knjižnica, Centar za mlade, Udruženje obrtnika, Sportska zajednica te sve škole, vrtići, klubovi i udruge.

Naglašeno je da će voziti i besplatni vlakić kao i dosadašnjih godina, no ruta kojom će voziti bit će naknadno objavljena.

U Baderni ukradeno dostavno vozilo

U prodaji karte za koncert Petra Graše kojima pomažemo obiteljima Bašić i Tamburin