in

POREČ: BIOISTRA organizira eko akciju na Porto Bussoli pod nazivom WALKING WITH WASTE

BIOISTRA Poreč organizira u subotu, 17. travnja, s početkom u 10 sati edukativno-ekološko druženje na Porto Bussoli pod nazivom WALKING WITH WASTE. Akcija je osmišljena na način da u suradnji sa Zadrugom Vukovar očiste dio plaže Porto Bussola i okolnih šumaraka od otpada koje za sobom ostavlja čovjek.

U edukativnom dijelu akcije članovi udruge ukazivat će na “gušenje šuma bršljanom” i pokazati kako svojim doprinosom višak bršljana neškodljivo ukloniti sa stabala. Govorit će i o suvremenim načelima održivog upravljanja i korištenja prirodnih resursa koji su na raspolaganju (netaknuta priroda i okolni šumarci) i upoznati s programom rada podružnice.

Od  10 do 10.30 sati plan je da se sudionici okupe na parkiralištu na ulazu puta za Porto Bussola (postoji mali parking) čim se skrene s glavne ceste kako bi se podijelili u grupe od 5 osoba radi prevencije kontakata i pridržavanja epidemioloških mjera. Svim učesnicima bit će osigurane bio-razgradive vrećice, dezinficijens, rukavice i voda, a možda i marenda.

Mole se građani da sa imaju staru odjeću i čvršće rukavice.

-Veselimo se vašem dolasku i podršci angažmanu oko još uvijek neurbaniziranog područja Porto Bussola kako bi ga sačuvali za generacije koje dolaze nakon nas. Molimo Vas da svoj dolazak najavite na e-mail info@bioistra.hr ili u messenger udruge BIO ISTRA.

Pridružite nam se u ovoj rekreacijskoj šetnji jer dati svoje vrijeme “plućima našeg grada” mali je doprinos boljoj sutrašnjici svih nas, a priroda pamti, poručuju predsjednica krovne udruge Vlasta Radoičić i dopredsjednica podružnice Sandra Šoljak.

Više o njihovom radu možete pogledati i na internetskim stranicama udruge www.bioistra.hr

I još malo informacija O BRŠLJANU:

Biljka bršljan ima čvrsto i duboko korijenje te listove otporne na herbicide. Jedini način njegovog čišćenja je frezanje, kopanje, oranje i ručno uklanjanje. Bršljani se šire na nekoliko načina: penjajuće vitice, korijen i bobice. Bršljan oštećuje koru dok se uspinje i sa vremenom će nadvladati i zrelo stablo, slabeći grane svojom težinom i spriječavajući svjetlost da prodre kroz lišće. I zanimljivo je da se bršljan nikad ne stavlja u kompost!

Bršljan je sa druge strane iznimno ljekovita biljka korištena u izradi farmaceutskih proizvoda, jer sadrži saponin, ali i brojna druga prirodna svojstva. Lišća bršljana i ekstrakti dobiveni od lišća imaju mnoga ljekovita svojstva. Najčešće se pripravci od bršljana koriste za ublažavanje tegoba dišnih putova – kao sredstvo za ublažavanje kašlja i olakšavanja iskašljavanja sluzi.

Napustila nas je najstarija Istrijanka – Nona Marija iz Vabrige preminula u 108. godini

MARČANA: Prometna nesreća kod Prodola – Vozilo sletjelo s ceste, jedna osoba ozlijeđena