in

POREČ drugi put domaćin FESTIVALA ISTARSKOG ČEŠNJAKA – Ne propustite prigodu za kupnju domaćeg antibiotika!

Antonac, Pinzan, Peršurić i Jurčić - Foto Tanja Kocijančić

2. Festival istarskog češnjaka održat će se u Poreču sljedećeg vikenda, 7. i 8. kolovoza. Na Trgu slobode na štandovima nekoliko istarskih proizvođača od 10 do 20 sati imat ćete prigodu kupiti pravi, domaći češnjak, za kojim inače vlada velika potražnja. Kako je godina na jugu Istre podbacila zbog suše, a bolje je bilo na sjeveru Poluotoka, ovaj prirodni antibiotik moći će se kupiti na tek šest štandova. Cijene će biti svugdje iste – prodavat će se samo rešte i to od pola kilograma za 50 kuna i od kilograma za 80 kuna.

Sedam proizvođača dobit će oznaku IQ za kvalitetu češnjaka – Foto Tanja Kocijančić

Program dvodnevnog festivala najavili su na današnjoj presici u Gradu Poreču gradonačelnik Loris Peršurić, županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan, koordinator Klastera IQ oznake kvalitete Krešimir Jurčić i u ime organizatora – predsjednik Udruge proizvođača istarskog češnjaka Dario Antonac iz Oprtlja.

Antonac će i sam imati štand, a naglasio je da će izlagača biti manje jer je većina njih svoj češnjak već rasprodala, čak i prije berbe, jer za njim vlada velika potražnja. Nakon otvaranja oko 13 sati oba će dana biti i prezentacija pletenja rešti češnjaka, a u 16 sati slijedi prezentacija proizvoda od istarskog češnjaka. U subotu u 17.30 sati dodijelit će se prvi put oznaka IQ za iznimnu kvalitetu češnjaka koju će dobiti 7 proizvođača za 9 proizvoda – 7 za istarski crveni češnjač a 2 za istarski rozi češnjak.

Festival češnjaka 2019. – Foto Tanja Kocijančić

Iznenađenje za sve koji posjete festival u subotu u 18 sati bit će cooking show sa kuharom Davidom Skokom koji će pripremati jela na bazi češnjaka. Također, dodao je Antonac, udruga će imati i svoj info punkt na kojem će proizvođači nesebično davati sve savjete vezano za uzgoj, proizvodnju i čuvanje češnjaka, jer udruga ima velik broj upita mladih poljoprivrednika koji bi željeli uzgajati češnjak. Posebno veliku potražnju i interes imaju iz Austrije.

Gradonačelnik PEršurić podsjetio je kako je ovaj festival lani odgođen zbog korone, a prije dvije godine prvo izdanje bilo je vrlo uspješno. Izlagači su rasprodali baš sve rešte češnjaka koje su imali. Festival je tad privukao velik broj posjetitelja, i domaćih i stranih, te se gradonačelnik nada da će tako biti i ove godine.

-Ni ga do domaćega česna. I naši ljudi i gosti vole kada im se ponudi nešto domaće i autohtono, naglasio je Peršurić.

Pročelnik Pinzan naglasio je da Županija već dugi niz godina potiče proizvodnju i uzgoj autohtonih sorti i pasmina. Dosad im je to odlično uspjelo, primjerice, s istarskim govedom a nadaju se da će tako uspjeti i s češnjakom. Proizvođačima daju veliku podršku, a tako će biti i dalje, te se u županiji nadaju da će se broj proizvođača i količine češnjaka povećati. Također, poticat će i proizvođače koji će se baviti samo proizvodnju sjemena češnjaka.

Jurčić je istaknuo da oznakom IQ žele istaknuti kvalitetu onog najbolje što Istra nudi, pa se, kao i za vino, nadaju da će to uspjeti i s češnjakom. U subotu će biti prvi put da će tu oznaku dobiti i proizvođači ovog prirodnog antibiotika.

Spomenimo sve koji će za vikend izlagati na štandovima: Andrea Manzin iz Vodnjana, OPG Mirjan Stornoga iz Vižintina kod Oprtlja, OPG Zvijezdana Križmanić iz Ježenja kod Pazina, OPG Dario Antonac iz Oprtlja, OPG Vilim Jakša Iz Boruta i OPG Ivan Jakovčić iz Sv. Jurja kod Grožnjana.

Antonac je naglasio da je udruga počela s radom u veljači 2018., da broji 22 člana i jednog počasnog. Sve više imaju upita za članstvo, posebice mladih poljoprivrednika koji bi se time željeli baviti. Nude istarski crveni i rozi češnjak. Za potonjim vlada velika potražnja, jer je rozi nije sklon bolestima, stara je sorta koja dugo traje. Spomenuo je i dva člana koji proizvode ekološki češnjak – Andrea Manzin i Darinka Družetić koja će za vikend biti na info pultu i davati savjete i preporuke jer je već svoj češnjak već rasprodala. Njihovi će članovi informacije davati na više jezika, jer očekuju i turiste kojih u Poreču ovih dana ima više od 29.000 tisuća.

FUNTANA: S više od 19.000 gostiju premašena rekordna 2019. godina!

vinograd-momjanski-muškat

MOMJANSKI MUŠKAT postao 18. hrvatsko vino sa zaštićenom oznakom izvornosti u EU