in

POREČ: Frizeri opet šišaju, a kozmetičarke uljepšavaju

Foto Tanja Kocijančić

Glavna novost je što klijenti sada pri dolasku u salon moraju ostaviti svoje podatke kako bi ih epidemiolozi mogli pronaći u slučaju problema

Dezinfekcija prije i poslije/Foto Tanja Kocijančić

Epidemija koronavirusa sredinom ožujka zatvorila je, među ostalim, i brojne uslužne djelatnosti poput frizerskih salona i brijačnica, pedikera, manikera, salona za masažu, salona za tetoviranje… Ukratko, sve one djelatnosti u kojima je klijent u izravnom kontaktu s pružateljem usluga.

No, od danas su svi oni ponovno mogli otvoriti vrata zahvaljujući drugoj fazi popuštanja restriktivnih mjera suzbijanja zaraze, odnosno povoljnoj epidemiološkoj situaciji i malom broju novooboljelih u Hrvatskoj.

Dezinfekcija čeka na ulazu gdje se ostavljaju osobni podaci

Prošetali smo danas centrom Poreča da vidimo kako rade ponovno otvorene radnje i kako izgleda na licu mjesta novi način rada koji je propisao stožer civilne zaštite, odnosno Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Posjetili smo frizerski salon za žene i muškarce Davide vlasnika Alfreda Malinaricha i kozmetički salon MM Studio, odnosno obrt za njegu i uljepšavanje Željke Šoljak.

Osim uobičajene dezinfekcije na ulazu i nošenja zaštitnih maskica, glavna novost je što klijenti sada pri dolasku u salon moraju ostaviti svoje podatke kako bi ih epidemiolozi mogli pronaći u slučaju problema, vele nam oba vlasnika. Kako rade jednu smjenu i klijenata zbog dezinfekcije mora biti manje nego prije, već su im popunjeni ovotjedni termini.

-Pribor se dezinficira nakon svakog klijenta, redovito se čisti prostor, a zbog toga mora biti između 2 klijenta vremenski razmak od 15 do 30 minuta kako bismo to stigli napraviti. Primamo narudžbe za termine telefonom, veli nam Malinarich, dodavši da su nabavili i jednokratne mantile koji se bacaju odmah nakon što ih koriste na klijentu. Ostali se peru svakog dana i također sklanjaju odmah nakon uporabe.

Smiju imati dva klijenta istovremeno, a treći eventualno može sjediti na stolici. Naime, mora se držati razmak od dva metra.

Foto Tanja Kocijančić

Frizeraji su inače bili mjesta veselog čavrljanja i pretresanja političkih i drugih aktualnih događaja. No, toga sada nema. Poželjna je tišina, jer stožerove mjere propisuju minimalni kontakt radnika i klijenta. Također, pružat će manje usluga nego prije, neće bojati kosu niti praviti pramenove. Samo pranje, šišanje i feniranje.

Željka Šoljak kaže da su se mjera stroge dezinfekcije držali i prije. Također, nisu im novost ni zaštitne maskice kao ni rukavice.

-Pranje ruku i dezinfekcija kod nas je uobičajena. Sada sam morala naručiti i postaviti pregradu od pleksiglasa za stol na kojem uređujemo nokte, a vizir sam kupila za radnicu kada radi pedikuru, odnosno za postavljanje umjetnih trepavica, veli nam vlasnica kozmetičarskog salona, dodavši da je i klijentice obavijestila o svim mjerama higijene kojih se treba pridržavati, kao i da su obavezne nositi maske.

-Vjerujem da je u frizerskim salonima puno veća gužva. Kod nas i nije neka navala, jer kozmetičarskih salona u Poreču ima dosta. Termini se lagano pune, jer možemo primati puno manje klijenata nego prije, kaže Šoljak, dodavši da su prvi tjedan odmah popunili.

Svugdje natpisi i upozorenja/Foto Tanja Kocijančić

Oba salona u ovo su vrijeme već dobro radila sa strancima, jer se nalaze na frekventnim mjestima. No, turista nema i pitanje je kada će ih biti, pa je Šoljak zaključila da će dobro razmisliti prije nego ovog ljeta bude tražila još jednu radnicu.

Pita se hoće li joj uopće trebati.

Tekst&Foto Tanja Kocijančić

Istarsko Povjerenstvo za turizam: U pripremi mjere pomoći za nautiku, privatni smještaj i putničke agencije

OVO JE NAJVEĆI IZBOR PROIZVODA DOMAĆIH OPG-ova i RIBARA – Pokrenuta nacionalna internetska tržnica