in

POREČ: Proslava sv. Maura traje više dana. Ovo je program

Fešta sv. Maura 2019. Podjela palente na trgu

Poreč će ove godine u ponedjeljak, 21. studenog 2022., proslaviti blagdan Sv. Maura, nebeskog zaštitnika grada Poreča i Porečke biskupije. Tradicionalna proslava kako i ranijih godina, obuhvatit će crkvene i svjetovne svečanosti i manifestacije.

Procesija za sv. Maura
Procesija za sv. Maura 2019.

Središnji događaj ovogodišnje proslave Sv. Maura je svečana misa u čast sveca zaštitnika, a ponovno će se održati i procesija ulicama grada, u kojoj će sudjelovati predstavnici Porečko-pulske biskupije, župe, gosti iz susjednih biskupija i dekanata i crkveni dužnosnici, predstavnici civilnih vlasti, policije, vatrogasaca, kulturno-umjetničkih društava, mladi porečki sportaši i drugi, te nositi relikvije sveca. Svečana misa održat će se u ponedjeljak, 21. studenog u 10.30 sati u Eufrazijevoj bazilici, a procesija kreće nakon mise ulicama sv. Eleuterija, Decumanus, Cardo, zatim rivom do zgrade gradske uprave, pa Negrijevom ulicom do Trga slobode i potom opet u Decumanus. Svečanu misu predvodit će mons. Milan Zgrablić, zadarski nadbiskup koadjutor u koncelebraciji s biskupima Riječke metropolije i svećenicima Porečko-pulske biskupije.

Podsjetimo, zadnja procesija, prije ponovno uspostavljene 2014., održana je 1934. godine, kada je na porečkim ulicama bila jedna od najvećih fešti jer su tada u Poreč vraćene relikvije sveca zaštitnika koje su nekoliko stoljeća ranije bile ukradene i odnijete u Italiju. Nakon zadnje dvije godine pauze zbog epidemiološke situacije, ove godine, procesija porečkim ulicama povodom proslave blagdana Sv. Maura ponovno se vraća i okuplja brojne sudionike.

alex knapić dobitnik nagrade sveti mauro poreč 2021
Foto Andi Bančić – Lanjski dobitnik Nagrade sv. Mauro Alex Knapić

Svjetovni dio proslave održat će se na Trgu slobode, a počinje uz prigodne programe koje su priredili djeca i mladi iz porečkih škola, vrtića i udruga koje rade s mladima. Nakon svečane mise na trgu će se održati podjela palente sa šugom, kojima Grad Poreč-Parenzo časti sugrađane i goste, a za glazbeni dio pobrinut će se Sergio Pavat i Orchestra Istriana, te Alfa Time Band, sve do večernjih sati. Raznolikim popratnim događanjima koje udruge i klubovi organiziraju u povodu ove fešte, iz godine u godinu rastu, a tu su i tradicionalna proslava blagdana Sv. Maura u Zajednici Talijana Poreč, kup u udičarenju „Sv. Mauro“ izložba „Mavrova“ kreativaca iz Mjesnog odbora Varvari koji će ove godine izlagati u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta i druge. .

Nagrada sv. Mauro

Uvertira u proslavu dodjela je Nagrade sv. Maura kojom se nagrađuju osobe čiji je rad u kulturi, umjetnosti ili obrazovanju od istaknutog značaja za žitelje ovoga kraja ili rezultati njihovoga rada čine trajne kulturne vrijednosti. Nagradu dodjeljuje Pučko otvoreno učilište Poreč. Nagradu će na svečanosti u Istarskoj sabornici u nedjelju, 20. studenog u 19 sati dodijeliti gradonačelnik Loris Peršurić, a prije dodjele održat će se predavanje kustosa Zavičajnog muzeja Poreštine Gaetana Benčića „Loron – najznačajnije nalazište keramičke proizvodnje antičke Istre

Kompletan program proslave nalazi se u nastavku:

SRIJEDA 16/11/2022

18.00 foaje kazališta Pučkog otvorenog učilišta

– promocija novog broja „Jurina i Franina“ za 2023 i proslava 100 godina izlaženja ovog zavičajnog godišnjaka

PETAK 18/11/2022

16.00 Zajednica Talijana Poreč

         – tradicionalni turnir u briškuli

SUBOTA 19/11/2022

19.30 sati hotel Valamar Diamant

23. humanitarni bal Lions Club Poreč

NEDJELJA 20/11/2022

8.00 sati porečki akvatorij

-natjecanje ŠRD „Zubatac“ Poreč – Kup Sveti Maro – natjecanje u sportskom ribolovu iz usidrene brodice

19.00 sati Istarska sabornica Poreč

     Dodjela Nagrade „sv. Mauro“

  • predavanje Gaetano Benčić, kustos Zavičajnog muzeja Poreštine – Museo del territorio parentino: „Loron  – najznačajnije nalazište keramičke proizvodnje antičke Istre“
  • predstavljanje radova keramičarske radionice Muzeja
  •  dodjela nagrade  

PONEDJELJAK 21/11/2022

10.00 -12.20 sati Trg slobode Poreč

prigodni programi porečkih vrtića, škola i udruga koje rade s djecom i mladima

10.00 gradska riva

– podjela porcija sardela  i zabava uz glazbu

10.30  Eufrazijeva bazilika

svečana sveta misa, predvodi mons. Milan Zgrablić, zadarski nadbiskup koadjutor u zajedništvu s biskupima Riječke metropolije i svećenicima Porečke i Pulske biskupije. Nakon mise svečana procesija ulicama grada.

12.30 sati Trg slobode

zabavni program

– podjela porcija palente sa šugom za građane i goste

  • Nastup Sergio Pavat i Orchestra Istriana
  • Alfa Time Band
  • program traje do večeri

18.00 sati Eufrazijeva bazilika

         – večernja misa – predvodi mons. Dražen Kutleša, splitsko-makarski nadbiskup i apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije. Nakon mise podjela biskupijskih priznanja

UTORAK 22/11/2022

19.00 sati kazališna dvorana Pučkog otvorenog učilišta Poreč

         – koncert Klavirski trio (Marco Graziani, Peter Kovačić, Terezija Cukrov)

PONEDJELJAK 28/11/2022

  • 18.00 Istarska sabornica ( u organizaciji Zajednice Talijana Poreč)
  • Koncert klasične glazbe: Istarska glazbena povijest – veze i glazbeno naslijeđe Serenissime

Dvorana Saline - Foto TZ Vrsar

VRSAR: Besplatna edukacija za sve iznajmljivače – Naglasak na uvođenju eura

Policija zaplijenila veliku količinu droge i pištolj