in

POREČ: Tjedan kulture življenja počinje filmom Nebo nad Berlinom

Harlequin art collective

Danas započinje 2. Tjedan kulture življenja u Poreču

Poreč diše i živi kulturu od 5. do 10. listopada

Drugi po redu Tjedan kulture življenja u Poreču održat će se od 5. do 10. listopada u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč. Iako ponešto skromniji od lanjskog, ovogodišnji program festivala ne zaostaje raznolikošću i kvalitetom odabranih točaka. Namijenjen građanima Poreča i okolice te svima koji se tako osjećaju, porečki će festival kulture življenja ponuditi kultni filmski klasik, koncert klasične glazbe, plesnu predstavu, promociju knjige o porečkim umjetnicima, izložbe, turu skulptura uz stručno vodstvo te ostale događaje.

Tjedan kulture življenja festival je usredotočen na kulturu područja i na promicanje shvaćanja kulture kao temelja zajednice, a ne njezine nadogradnje. Nastao iz projekta EU-a I.Archeo.S. kao pilot-aktivnost u obliku festivala Okolo, Tjedan kulture življenja sada nastavlja u svom smjeru, osluškujući potrebe građana Poreča. Ovaj festival nastoji promišljati grad – tematizirajući ga kroz umjetnost i kvalitetnu zabavu za građane i održavajući program na različitim gradskim lokacijama. U tekućoj se godini plan organizacije festivala izmijenio, no on je uvijek usredotočen na to da građanima Poreča izvan turističke sezone ponudi kvalitetne događaje uz zabavu i edukaciju.

Tako će se u ponedjeljak, 5. listopada od 19 sati u kinu Poreč projicirati filmski klasik Nebo nad Berlinom redatelja Wima Wendersa i iz 1987. godine. Film se prikazuje u okviru programa Kultni ponedjeljak, a na porečko platno stiže zahvaljujući suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Kinom Tuškanac, Hrvatskim filmskim savezom te Goethe Institutom Kroatien.

Sasvim poseban koncert klasične glazbe održat će se u utorak, 6. listopada u 20 sati u Istarskoj sabornici, a održat će ga Harlequin Art Collective, koji čine Marta Schwaiger, Dani Bošnjak, Šimun Matišić, Stjepan Vuger i Alan Bošnjak. U okviru 59. Koncerata u Eufrazijani ovaj će komorni sastav izvesti antologijski vokalni ciklus Harawi francuskog skladatelja Oliviera Messiaena u jedinstvenom je aranžmanu Šimuna Matišića za sopran, udaraljke, harmoniku, flautu i trombon.

Srijeda, 7. listopada donosi nam predstavljanje knjige Tajane Reznić Brenko Tornaj se doma – Torna casa, razgovori s autorima prvog ciklusa u foajeu kazališta od 19 sati. Publikacija dokumentira  prvi ciklus istoimenog projekta, jedinstvenog na ovim prostorima, kojim se afirmiranim umjetnicima omogućuje autorsko predstavljanje u rodnome gradu te otkrivanje svojih začetaka u njemu. Predstavljajući petoricu umjetnika, rođenih Porečana  –  Davida Belasa, Alexa Brajkovića, Luku Stojnića, Gorana Škofića i Dejana Štifanića, autorica Reznić Brenko u formi dijaloga nastoji razotkriti početke i uzroke svakoga ponaosob te u kojoj su mjeri, umjetnički i životno, bili inicirani svojim gradom. Nakon predstavljanja knjige publici će se u Maloj galeriji predstaviti izložba Iz fundusadvanaestorice istarskih autora. Bojan Šumonja, Fulvio Jurčić, Đanino Božić, Josip Diminić, Zdravko Milić, Damir Tripar, Milivoj Mijošek, Eros Čakić, Sanja Švrljuga Milić, Mirko Zrinščak, Robert Pauletta, Vinko Šaina – sve su to autori koji su izlagali u galerijskim prostorima Pučkog otvorenog učilišta Poreč, a njihovi se radovi ponovno izlažu za prigodu festivala. Izložba se može razgledati već od ponedjeljka u vremenu 12.00 – 20.00. Osim ove izložbe će tijekom trajanja festivala biti moguće posjetiti izložbu Polovice i ostale stvari Aleksandra Garbina u vremenu 10.00 – 12.00 i 17.00 – 21.00 u galeriji Zuccato.

Četvrtak, 8. listopada donosi nam dva aktualna filmska hita u kino Poreč. To je animirani film Vik i čarobni mač od 18 sati i akcijski triler Greenland: Posljednje utočište od 20 sati.

U suradnji s Plesnom mrežom Hrvatske u petak, 9. listopada u 20 sati u kazalište Poreč stiže plesna predstava Rave(ON)!. U produkciji MASA dance company i u izvedbi Ognjena Vučinića predstava tematizira rave-kulturu koja predstavlja autorovu društvenu uspomenu, njegov pokušaj da se osjeća kao dio zajednice stvarajući vezu s plemenom kroz ples i tjelesnost.

Posljednji dan festivala, u subotu, 10. listopada poslijepodne građanima Poreča nudi se mogućnost obilaska edukativne ture o skulpturama moderne i suvremene umjetnosti u Poreču uz stručno vodstvo. Poreč je poput galerije na otvorenom s kvalitetnim djelima priznatih autora rasutim na jedanaest točaka u gradu, a takozvana SkulpTura ističe to umjetničko bogatstvo grada te educira o uvjetovanosti takvih sadržaja poviješću turizma i turističkim razvojem grada i okolice.

Za večernji je dio programa u kazalištu bio namijenjen koncert austrijsko-hrvatskog Paier Valčić Quarteta, u sastavu Klausa Paiera, Asje Valčić, Stefana Gfrerrera i Romana Wernija, koji bi u Poreč stigao zahvaljujući suradnji sa zagrebačkim Austrijskim kulturnim forumom i u okviru 25. Jazza u lapidariju. Sastav je zbog obavezne izolacije člana spriječen doći, no svoj koncert u Poreču planira nadoknaditi već u proljeće.

U prilog činjenici da je Tjedan kulture življenja doista festival u kojemu svatko može pronaći nešto za sebe i posjetiti jedan ili više događaja ide i informacija da su svi događaji, osim projekcija filmova u ponedjeljak i četvrtak, potpuno besplatni. Potrebna je samo prethodna rezervacija mjesta na internetskom rezervacijskom sustavu Učilišta radi poštivanja mjera opreza na: rezervacije@poup.hr.

VRSAR: Rezultati utakmica mladih nogometaša

VRSAR: Rezultati malih nogometaša – U Livadama slavili s 11 golova

Trostruki sudar na Limu i 2 ozlijeđena: Vozač kamiona frontalno se sudario s BMW-om

Trostruki sudar na Limu i 2 ozlijeđena: Vozač kamiona frontalno se sudario s BMW-om