in

POREČ: U petak besplatna podjela sadnica građanima u sklopu akcije ZASADI STABLO, NE BUDI PANJ

Podjela sadnica građanima 2019. - Foto Tanja Kocijančić

Sutra, u petak 27. studenog, s početkom u 9 sati na Velikom gradskom parkiralištu u Poreču, svim zainteresiranim sugrađanima besplatno će se podijeliti preko 300 sadnica autohtonih stabala koja će zasaditi na svojim područjima. Sugrađani će po preuzimanju sadnice ostaviti svoje podatke, a pozivaju se svi da fotografije posađenih stabala dostave na mail adresu info@porec.hr, kako bi po dovršetku akcije vidjeli koliko je i gdje stabala na području Poreča posađeno.

Dijeljenje će se odvijati u skladu sa svim propisanim epidemiološkim mjerama, a podjela će se vršiti na više na više punktova na Velikom gradskom parkiralištu kako ne bi došlo do stvaranja gužvi. Mole se svi građani da se obavezno pridržavaju mjera nošenja maski i održavanja razmaka, te slijede upute organizatora dijeljenja, a s obzirom na veliki broj sadnica za podjelu, svatko će dobiti svoj primjerak.

Kako najavljeno, dijeljenje sadnica odvija se u sklopu akcije kolektivne sadnje drveća pod motom „Zasadi stablo, ne budi panj“. Lani je ova akcija izazvala veliki interes javnosti, te se nastavlja i ove godine, a prilika je za dodatno oplemenjivanje gradskih oaza i jačanje svijesti o potrebi za očuvanjem i zaštitom prirode. Inače, Udruga “Zasadi stablo, ne budi panj!” nastavlja uspješnu prošlogodišnju kampanju sadnje stabala po cijeloj Hrvatskoj.

Ovogodišnja akcija, prvotno planirana za prvi tjedan prosinca, zbog epidemiološke situacije prebačena je na ožujak, no svi oni koji su spremni, sadnju stabala mogu početi i ranije, napomenuli su iz Udruge, stoga se u Poreču akcija provodi u tekućem tjednu.Kolektivna sadnja drveća u Poreču odvija se u dva dijela, a ukupno će tijekom akcije na području grada biti posađeno 500 sadnica. Jedan dio je podjela sadnica građanima, a drugi je sadnja drveća koju vrše mjesni odbori.

Naime, predstavnici gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav s predstavnicima porečkih mjesnih odbora obišli su njihova područja i predložili vrstu stabala i mirolokacije za sadnju, poput mjesta na kojima su stabla nedavno stradala zbog nevremena, te dječjih ili polivalentnih igrališta. Od stablašica će prvenstveno biti zastupljene domaće kulture, ali bit će tu i manje zastupljenih vrsta, pa će tako među zasađenim stablima biti i pinije, smokve, hrastovi, murve, jabuke, magnolije, lovori, bademi, masline, klen, čempresi, javori i druge stablašice.

POREČ: Kreće obnova Creske ulice, a uskoro i ceste od Lakopa do Parensa

policija mup ilustracija

POREČ: 67-godišnjak prijetio ženi smrću