in

ROVINJ/PAZIN: Bogat program za Međunarodni dan muzeja 18. svibnja

Gradski muzeji u Rovinju i Pazinu pripremaju za sutra, 18. svibnja, kada se obilježava Međunarodni dan muzeja bogati virtualni program koji se može pratiti online na njihovim Facebook stranicama.

Donosimo njihove programe.

Iako je Muzej Grada Rovinja do daljnjeg zatvoren, za obilježavanje Međunarodnog dana muzeja pripremio je virtualnu izložbu „Spomenička knjižnica Stancoviciana / Biblioteca memoriale Stancoviciana“, čije će otvorenje biti upriličeno na Facebook stranici Muzeja u 12 sati.

Radi se o virtualnoj izložbi koja predstavlja 24 od 2.896 knjiga koje je barbanski kanonik Petar Stanković/Pietro Stancovich (Barban, 1771. – 1852.) sredinom 19. stoljeća oporučno ostavio Gradu Rovinju i koje su bile jezgra rovinjske Gradske knjižnice (Biblioteca Comunale), otvorene 1859. godine.

Izložba, kao i listovi bojanke za najmlađe „Dodaj boje staroj knjizi / Aggiungi colori a un vecchio libro“, na temu spomeničke knjižnice, bit će dostupni na mrežnoj stranici Muzeja. Nakon toga, kao zahvala onima koji su tijekom pandemije koronavirusa bili najizloženiji, Muzej će, u akciji „Anno 2020 Covid 19“, od Stožera civilne zaštite Grada Rovinja, Crvenog križa Grada Rovinja i drugih, na trajno čuvanje preuzeti građu vezanu za pandemiju.

Još se jednom aktivnošću Muzej osvrće na pandemijsku situaciju: rovinjski su umjetnici oslikali zaštitne maske i tako ih pretvorili u umjetnička djela. One će biti izložene u izlogu Muzeja, pa će ih tako moći pogledati svi prolaznici.

Evo što nudi Muzej grada Pazina.

Iako su mnogi muzeji, pa tako i pazinski, morali odustati od nekih ili smanjiti obim drugih programa zbog situacije koja nas je pogodila, odlučili su se, COVID-u usprkos, priključiti obilježavanju Međunarodnog dana muzeja prenoseći poruku ICOM-a “Ništa ne može zaustaviti MDM2020”.

Temu ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja „Muzeji za jednakost:
različitost i uključivost” odlučili su obilježiti virtualnim vodstvom kroz izložbu „Zvona s istarskih crkava” te predstavljanjem projekta „Kad zazvone zvona…” u online obliku uz popratne aktivnosti.

Sve što morate učiniti da biste sudjelovali u obilježavanju MDM 2020. jest u ponedjeljak, 18. svibnja, biti pri svom računalu/mobitelu/tabletu od 13 sati i pratiti Facebook stranicu Muzeja grada Pazina, dijeliti, komentirati, postavljati pitanja, sudjelovati u aktivnostima, te, napoljetku, u posljednjoj aktivnosti uzeti papir i olovku u ruke, poslušati audio zapise i nacrtati ono što čujete.

Sezona je malih ježeva – u sumrak pripazite dok vozite!

Dobre vijesti u nedjelju – Istra bilježi još jedan dan bez novozaraženih