in

Škola za darovite učenike NOVIGRADSKO PROLJEĆE starta 6. travnja

U novigradskim osnovnim školama od 6. do 13. travnja održat će se 44. Škola dječjeg stvaralaštva Republike Hrvatske i 30. „Novigradsko proljeće“.

Otvaranje je zakazano za 6. travnja u 20 sati u novigradskoj sportskoj dvorani. Izložba likovnih i fotografskih radova polaznika Škole stvaralaštva inaugurirat će se u Galeriji Lapidarij u 19.30 sati, a koncert u Crkvi Sv. Pelagije (ili iznimno ispred Lapidariuma) održat će se 11. travnja s početkom u 20.30 sati. Učenici će izvesti glazbeni program koji se sastoji od retrospektivnog izbora pjesama iz posljednjih 30 godina Škole i kompozicija koje su na ovogodišnjem Novigradskom proljeću skladali i uvježbali. Predstavljanja radionica je sastavni dio završne priredbe koja će se održati 12. travnja i koja će biti svečani dio svega onoga lijepoga što će se dogoditi i što se svake godine događa u Novigradu.

Osim toga,  11. i 12. travnja u povodu 30. obljetnica Škole stvaralaštva „Novigradsko proljeće“ održat će se i stručni skup za predstavnike registriranih European Talent Pointa (ETP) u Republici Hrvatskoj. Škola stvaralaštva „Novigradsko proljeće“ dobila je 2017. godine posebno priznanje i postala „Europska točka darovitosti“ (European Talent Points), kao jedna od 350 članica iz 39 europskih zemalja, odnosno 19 europskih centara (European Talent Centres).

Riječ je o programu za darovite učenike osnovnih škola iz svih hrvatskih županija, jedine u Hrvatskoj i među rijetkima u Europi, u kojoj djeca tjedan dana u kreativnim radionicama uče od odraslih i odrasli od djece. Krajnji cilj ovog hvalevrijednog zbivanja je omogućiti djeci da prepoznaju svoje talente iz jezičnog ili umjetničkog područja te da kroz to prepoznavanje ostvare svoje najveće potencijale, a jednoga dana i svoje snove. U hrvatskom obrazovnom sustavu ne postoji model po kojem bi se talentiranu djecu usmjeravalo i potenciralo da jednoga dana za svoju životnu profesiju odaberu upravo ono u čemu su najkreativniji i najbolji. Stoga Novigradsko proljeće, i radionice kroz koje djeca prolaze, imaju iznimnu važnost za njihove kasnije životne odabire.

U Školi je tijekom protekla četiri desetljeća sudjelovalo više od 10.000 darovite djece i oko 3.500 kreativnih učitelja. Školu dječjeg stvaralaštva u Novigradu krasi vrstan rad kvalitetnih voditelja, daroviti učenici i kreativni učitelji (i ove ih je godine više od 300), koji sudjeluju u 21 radionici iz područja riječi, zvuka, slike i pokreta. Posebni gosti, šest učenika i dva učitelja, dolaze iz Francuske, iz La Reolea, grada pobratima, a jednako tako i šest učenika te dva profesora iz talijanskog Sacilea, grada s kojim su također bratimljeni.

Mnogi današnji renomirani slikari, pjevači, modni dizajneri, scenografi te umjetnici i stvaraoci raznih profila, prošli su kao učenici radionice Novigradskog proljeća, što im je umnogome pomoglo da se ostvare u onome za što su iznimno talentirani. Neki od njih pridružit će nam se ove godine.

Škola stvaralaštva „Novigradsko proljeće“ u sustavu je Ministarstva znanosti i obrazovanja kao jedna od vrijednih sastavnica odgojno-obrazovnog procesa u nas i uvrštena je u Katalog natjecanja i smotri Agencije za odgoj i obrazovanje. Događanje se odvija pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

TENIS KAO LJUBAV I PROFESIJA: Porečka tenisačica Tereza Mrdeža sasvim osobno o svojoj karijeri, planovima, usponima i padovima…

Od nedjelje ljetno računanje vremena: DANJU NISMO OBAVEZNI PALITI SVJETLO