in

SV. MAURO U POREČU: Misa, procesija, Festival od palente i dobrotvorni koncert Petra Graše za obitelji Bašić i Tamburin

Procesija za sv. Maura

Kao i svake godine i ovaj će se put nizom događanja, koncerata, predavanja i natjecanja obilježiti 21. studeni, blagdan Sv. Maura, zaštitnika grada Poreča i Porečke biskupije.

Središnji događaj ovogodišnje proslave Sv. Maura je svečana misa u čast sveca zaštitnika, a ponovno će se održati i procesija ulicama grada u čast sveca zaštitnika u kojoj će sudjelovati predstavnici Porečko-pulske biskupije, župe, gosti iz susjednih biskupija i dekanata i crkveni dužnosnici, predstavnici civilnih vlasti, policije, vatrogasaca, kulturno-umjetničkih društava, mladi porečki sportaši i drugi, te nositi relikvije sveca. Svečana misa održat će se u četvrtak, 21. studenog u 10.30 sati u Eufrazijevoj bazilici, a procesija kreće nakon mise Ulicom sv. Eleuterija, Decumanus, Cardo, zatim rivom do zgrade gradske uprave, pa Negrijevom ulicom do Trga slobode i potom opet u Decumanus. Ove će godine svečano koncelebrirano misno slavlje predvoditi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup mons. Giorgio Lingua, uz koncelebraciju biskupa Riječke metropolije i svećenika Porečke i Pulske biskupije. Zadnja procesija, prije ponovno uspostavljene 2014., održana je 1934. godine, kada je na porečkim ulicama bila jedna od najvećih fešti jer su tada u Poreč vraćene relikvije sveca zaštitnika koje su nekoliko stoljeća ranije bile ukradene i odnijete u Italiju. Procesija porečkim ulicama povodom proslave Sv. Maura danas ponovno postaje tradicionalna i okuplja brojne sudionike.

Festival od palente – 500 porcija besplatne palente na Trgu slobode

Tradicionalni, svjetovni dio proslave na Trgu slobode, uz bogatu gastronomsku ponudu, zabavu, glazbu i ples, odvijati će se od jutra do popodneva. Za zabavni program bit će zaduženi Baredinesaurusi, limena glazba „Porečki delfini“ i Alfa Time Band. Osim bogatog glazbenog programa,  na 18. Festivalu od palente od marende do večere podijelit će se i 500 besplatnih porcija palente s bakalarom i maslinovim uljem na Trgu slobode nakon procesije.

Važnost proslave Sv. Maura za Poreč dokazuje i činjenica kako vrlo velik broj pojedinaca, udruga i klubova sudjeluje u velikoj proslavi organizacijom izložbi, koncerata, tradicionalne proslave blagdana Sv. Maura u Zajednici Talijana Poreč, 25. kupa u udičarenju „Sv.Mauro“ koji će se zbog lošeg vremena održati 1. prosinca, kao i 7. biciklijadue Sv. Maura koja 23. studenog starta iz Peškere.

Petar Grašo – Dobrotvorni koncert za obitelji Bašić i Tamburin

Umjesto tradicionalnog koncerta u šatoru na Trgu slobode, ove će se godine održati dobrotvorni koncert za obitelj nesretno stradalog policajca Tomislava Bašića te za obitelj Tamburin i oporavak Antonije. Na koncertu će nastupiti Petar Grašo.

Ulaznice možete kupiti na blagajni Turističke zajednice Grada Poreča, na adresi Zagrebačka 9, radnim danom od 8 do 15 sati, subotom od 8 do 13 sati. Ulaznice će se prodavati i u dvorani Veli Jože na sam dan koncerta od 17 sati. Cijena ulaznice je 40 kuna, a sav prihod otići će za obitelj Bašić i obitelj Tamburin.

Startali Dani slavonskih delicija u Poreču

MUGEBA: Mladić pritvoren zbog krađe Mercedesa