in

TEST NA COVID-19: Evo tko se i zašto može testirati u Poreču i ostalim domovima zdravlja po Istri

Dom zdravlja Poreč/Foto Tanja Kocijančić

Brojni su građani zadnjih dana tražili informacije gdje se, kako i za koju cijenu mogu testirati na koronavirus. Informacije koje su objavljene kroz službene kanale bile su dijelom netočne, a to se odnosi prvenstveno na Vladinu službenu stranicu Koronavirus.hr koja je na popisu testnih centara objavila neažurirane podatke.

https://www.koronavirus.hr/svi-testni-centri-u-republici-hrvatskoj/763

Dom zdravlja Poreč/Foto Tanja Kocijančić

U međuvremenu su nešto i ispravili. No, da bi točno saznali tko se može testirati u Poreču i drugim domovima zdravlja pitali smo ravnatelja Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančića.

Ukratko, u domovima zdravlja mogu se testirati osobe isključivo na uputnicu i to iz zdravstvenih razloga – zbog odlaska na neki zahvat ili operaciju u bolnicu i slično, dok se za sve ostalo (posao, posjet i sve ostalo što nema veze sa zdravljem) mora u Pulu, a tu su uključeni i turisti koji se žele testirati prije odlaska doma.

Cijena testa u pulskom Zavodu za javno zdravstvo košta 750 kuna (na stranici Koronavirus.hr zadnjih dana bila je navedena netočna, niža cijena).

-Za testiranje na Covid 19 postoje dva razloga: prvi je sumnja na infekciju koronavirusom ili potreba za bolničkim liječenjem ili zahvatom. Tada obiteljski liječnik  ili epidemiolog postavlja indikaciju za testiranje i organizira uzimanje brisa.

Tablica koja je objavljena na stranicama Vlade je tablica s podatcima zdravstvenih radnika koji organiziraju i uzimaju briseve po medicinskoj indikaciji i namijenjena je zdravstvenim radnicima koji dogovaraju uzimanje briseva.

Drugi razlog su zahtjevi pojedinih zemalja ili kompanija da osobe trebaju imati negativan bris prilikom ulaska u zemlju ili dolaska na posao. Mi kažemo da je to bris na vlastiti zahtjev. Brisevi za tu indikaciju se uzimaju isključivo u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u Puli, Nazorova 23,  a uzimanje je potrebno dogovoriti na broj telefona 099 529 82 22. Brisevi se u pravilu uzimaju svaki dan. Iznimno se bris na vlastiti zahtjev može uzeti i u ispostavama Nastavnog zavoda, pa tako i u Poreču ili Umagu, ali to treba dogovoriti sa Zavodom. Cijena brisa za one koji sami plaćaju je 750 kn, istaknuo je dr. Ivančić.

Dodajmo i to da je na stranici Koronavirus.hr u rubrici testni centri navedeno konkretno za Poreč da se brisevi uzimaju od 13 sati nadalje. No, kada smo nazvali Dom zdravlja rečeno nam je da se uzimaju svaki dan počevši od 7.30 sati pa dok ne završe. Brisevi se uzimaju u kontejneru iza Doma zdravlja, gdje se nalazi ulaz u Hitnu pomoć i u pravilu ih uzimaju prosječno 20-ak na dan.

Osim broja navedenog na https://www.koronavirus.hr/svi-testni-centri-u-republici-hrvatskoj/763 moguće je nazvati i centralu porečkog Doma zdravlja 052 451 611 te zatražiti patronažnu službu.

Ako putujete u Italiju ili Sloveniju zbog posla, posjeta rodbini ili shoppinga naoružajte se strpljenjem i budite uporni u nazivanju broja pulskog Zavoda za javno zdravstvo 099 529 82 22.

Ako se ne javljaju, pišite im na jedan od ovih mejlova

brisevi@zzjziz.hr ili covidtest@zzjziz.hr

U mejlu napišite svoje ime, prezime, OIB, adresu i datum za kada vam treba test, pa biste trebali brže dobiti svoj termin testiranja.

Nova ponuda poslova u ISTRI – Traže se građevinski radnici, marketinški stručnjaci, prodavači…

KOD VIŠNJANA: U nedjelju književni susret BADAVCA na izvoru žive vode