in

TINJAN: U utorak predstavljanje knjige “VITTORIO DEPIERA (ne)poznati odvjetnik i fotograf amater”

Foto Općina Tinjan

U utorak, 20. srpnja 2021., u sklopu Ljeta spod ladonj u Tinjanu, prije projekcije filma a s početkom u 19,30 sati, održati će se predstavljanje knjige Vittorio Depiera (ne)poznati odvjetnik i fotograf amater. Riječ je o monografiji o novootkrivenom fotografu amateru Vittoriju Depieri, koji je 1871. godine rođen u Tinjanu, živio je i radio kao odvjetnik u Rovinju, a njegova fotografska ostavština od preko 130 fotografija čuva se u Zavičajnoj zbirci Depiera u Tinjanu.

Fotograf amater Vittorio Depiera novo je ime u ranoj povijesti fotografije u Istri a iznimna vrijednost i značaj njegovih fotografija je u tome što imamo sačuvan muzeološki kontekst – znamo tko je, kada i gdje fotografiran. Osim toga, njegove fotografije danas mogu biti primaran izvor i dati značajan doprinos proučavanju kulturne povijesti Tinjana i Tinjanštine, ali i Rovinja, krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Knjigu će predstaviti, uz autore Ivana Smoljana i Ninu Brečević, urednica Lana Skuljan Bilić, recenzentica Gordana Milaković (više kustosice Povijesnog i pomorskog muzeja Istre) i Tajana Ujčić, ravnateljica Muzeja grada Rovinja.

Izdavanje monografije sufinancirano je sredstvima Istarske županije (Odjela za kulturu i zavičajnost), Općine Tinjan i vlastitim sredstvima Izdavača odnosno udruge Zavičajna zbirka Enriko Depiera.

Projektom je ostvarena suradnja sa Muzejom Grada Rovinja i Povijesnim i pomorskim muzejom Istre, te je za narednu godinu u najavi izložba o životu, radu i fotografskoj ostavštini Vittorija Depiere, koja će gostovati u navedenim muzejima.

Hitna obavijest: Ne konzumirajte ovaj dodatak prehrani, predstavlja ozbiljan rizik

Nona Lili gošća porečkog Doma za starije i nemoćne u “Sretnim pričama”