in

U ŽBANDAJU KOD POREČA: Toračova investicija u “tekuće zlato”. Preradite masline u rekordnom roku

Foto Uljara Torač Žbandaj

Uljara Torač iz Žbandaja ponosi se novom proizvodnom linijom kapaciteta od čak 4000 kg/h što osigurava učinkovitu preradu maslina u rekordnom vremenu

Foto Uljara Torač Žbandaj
Foto Uljara Torač Žbandaj

Istra je, kako navode u renomiranom vodiču Flos Olei, osmu godinu zaredom najjača maslinarska regija u svijetu. Svoju pripadnost eliti maslinarske scene potvrđuje i Uljara Torač u kojoj od 2021. godine obitelj Milotić nastavlja živjeti i razvijati svoju šest generacija dugu priču satkanu od zlatnih kapljica maslinovog ulja.

Izvrsnost kao imperativ

Tradicija i tehnologija nisu nužno suprotstavljene, štoviše nekada u kombinaciji daju najbolje rezultate. Upravo je to slučaj i s investicijom Uljare Torač koja je s novim strojevima MOT – Officine Meccaniche Toscane, poznatima po talijanskoj tehnološkoj naprednosti, podignula produktivnost, ali i kvalitetu svog nagrađivanog ekstra djevičanskog ulja, na još višu razinu. 

Suvremena proizvodna linija obuhvaća prostor od oko 200 četvornih metara, a s kapacitetom od čak 4000 kg/h, osigurava učinkovitu preradu u rekordnom vremenu, ali i čuva svježinu maslina, jamčeći da maslinovo ulje zadrži svoju besprijekornu i strogo kontroliranu kvalitetu. Odlika strojeva je i iznimna učinkovitost ekstrakcije, čak i pri velikim brzinama protoka, a važno je spomenuti i kako proces iziskuje manju potrošnju energije i vode. Zahvaljujući tehnologiji i unaprijeđenim procesima, Uljara sada može odgovoriti i na veće potrebe tržišta, ali i biti ukorak s maslinarskim trendovima bez zapostavljanja tradicije i prepoznatljivosti. 

Foto Uljara Torač Žbandaj
Foto Uljara Torač Žbandaj

„Investicijom u proizvodne procese, Torač ostaje posvećen izvrsnosti, a to se vidi u svakom koraku, od ručnog branja do hladnog prešanja, što se u konačnici osjeti u profinjenom okusu ekstra djevičanskog maslinovog ulja i primamljivoj aromi. Također, ulaganje u proizvodnu liniju nije samo ulaganje u Torač već i u kvalitetu cjelokupne usluge koju Uljara pruža svojim partnerima i korisnicima koji zaslužuju vrhunsku preradu i mogućnost da iz svojih maslina dobiju ono najbolje, a to je maslinovo ulje visoke kvalitete“, istaknuo je Ante Silvo Žaja, direktor Uljare Torač.

U Torču ne planiraju usporiti, u tijeku su i dodatna ulaganja u izgradnju kušaone i modernizaciju pakirnice. Iza uspjeha i restrukturiranja Uljare iz živopisnog Žbandaja stoji složan i predan tim koji svoj posao radi s dozom ljubavi koja je često tajni sastojak svakog dobrog proizvoda i zato u Torču ne kriju zahvalnost prema svojim zaposlenicima i suradnicima te ponos zbog svih dosadašnjih zajedničkih rezultata, ali niti entuzijazam zbog svega onoga što tek slijedi. 

Foto Uljara Torač Žbandaj
Foto Uljara Torač Žbandaj

Koštice maslina – izvor energije

Proces proizvodnje maslinovog ulja, osim samog ulja, generira i nusproizvod – koštice maslina. Visokokalorične vrijednosti i zapaljivosti, koštice maslina su odličan energent koji uspješno mijenja i pelete u peći, a upravo tako funkcionira i grijanje u Torču.  Izvlačenjem koštica i njihovim korištenjem za grijanje smanjuje se biološki otpad, odnosno udio komine. Postupak je ekološki prihvatljiv i ujedno prikladna alternativa fosilnim gorivima, a i naoko mali doprinosi prirodi dio su održive priče koju utjelovljuje i Torač.

Kvaliteta izvana i iznutra

Posvećenost detaljima vidi se i u novom vizualnom identitetu Uljare i novom pakiranju ekstra djevičanskog maslinovog ulja Torač predstavljenima sredinom godine. Novi izgled karakterizira bijela boca, simbol djevičanstva, a etiketu krase linije torča, zaštitnog znaka Uljare, u prepoznatljivim bojama istarske zemlje i sorti maslina. Uspješna je to implementacija noviteta bez odricanja od tradicije duboko utkane u identitet. Dodatna potvrda izvrsnosti došla je i u obliku nagrade Flos Olei 2024. za maslinovo ulje Buža.

Foto Uljara Torač Žbandaj
Foto Uljara Torač Žbandaj

Okus inspiracije i dobre suradnje

Uljara Torač svoja je vrata otvorila početkom listopada s berbom prvih maslina, a dobra je to vijest za sve prave maslinoljupce, ali i za druge znatiželjne zaljubljenike u mediteranske okuse i Istru. Posjet Uljari nudi posebno iskustvo i priliku da se uživo svjedoči inspirativnom spoju tradicije i tehnologije, od upoznavanja napredne proizvodnje do kušanja superiornog maslinovog ulja koje vraća u neka izgubljena vremena i budi uspomene. 
Također, svi maslinari pozvani su da svoje masline dođu preraditi u Torač i telefonski kontaktiraju Uljaru na broj 052 460 640. Neka i završnica 2023. godine tako bude u znaku vrhunskog maslinovog ulja i druženja u Žbandaju.

Promo

Foto Uljara Torač Žbandaj
Foto Uljara Torač Žbandaj
Foto Uljara Torač Žbandaj
Foto Uljara Torač Žbandaj

festival veseli glai voci allegre za djecu poreč

POREČ: Prijavite se na Dječji festival Veseli glasi – Voci allegre

Foto: PU brodsko-posavska

ISTRA: Pao s motocikla, udario u kamen i teško se ozlijedio