in

VIŠNJAN: 28. veljače predavanje Korada Korlevića o ekstrasolarnim planetima

Ekstrasolarni planeti, predavanje Korada Korlevića u sklopu PU7

U petak, 28. veljače, u 19 sati u Višnjanu održat će se predavanje za širu javnost na temu „Ekstrasolarni planeti“ koje će izložiti profesor Korado Korlević. Ekstrasolarni planeti ili egzoplaneti su planeti izvan Sunčevog sustava. Gotovo svi do danas otkriveni planeti imaju mase jednake ili veće masama plinovitih divova u Sunčevom sustavu te je takve planete lakše otkriti budući da zbog svoje mase odnosno gravitacijske sile, ostvaruju relativno lako mjerljive efekte na kretanje matičnih zvijezda.

Unatoč tome što se pretpostavlja da bi ti planeti mogli biti slični plinovitim divovima Sunčevog sustava, isto još nije dokazano. Neki od nedavno otkrivenih takvih planeta imaju izrazito eliptične orbite koje ih dovode vrlo blizu matične zvijezde. Iz tog razloga je na njih puno veći utjecaj Sunčevog vjetra i zračenja nego što je to na plinovite divove u Sunčevom sustavu, što dovodi u pitanje pretpostavku radi li se uopće o istom tipu planeta.

Svakodnevno se povećava broj otkrivenih ekstrasolarnih planeta, a o načinima i važnosti otkrivanja te njihovih budućih istraživanja dođite poslušati na sutrašnjem predavanju u organizaciji Astronomskog društva Višnjan.

Predavanje će se održati na lokaciji stare općinske vijećnice u Višnjanu, 1. kat na adresi Istarska 5.

Početak je u 19 sati, a ulaz je slobodan.

Velik uspjeh: ZAVRŠJU srebro u izboru za najbolju filmsku lokaciju kao rodno mjesto ROBIN HOODA

Ministar Capelli: “U turizmu blago zaustavljanje bukinga, no to smo i očekivali”