in

VOLONTERI na djelu na Poreštini: Pokrenuta grupa za pomoć starima i nemoćnima „JEDNI ZA DRUGE – POREČ I OKOLICA“

Da bi se zaštitili od zaraze koronavirusa stariji, bolesni i nemoćni moraju biti kod kuće, jer su najrizičnija skupina. No, mnogi od njih žive sami i nemaju bliže rodbine koja bi im pomogla. Ovih se dana mnogi javljaju kako bi im pomogli – prvi je Crveni križ koji ima već razvijenu mrežu, ali pojavljuju se i grupe na Facebooku koje nude pomoć.

Jedna od njih je i Facebook grupa grupe „Jedni za druge – Poreč i okolica” koju je pokrenuo Karlo Štiglić i kojom se pozivaju volonteri i potrebiti građani da se pridruže.

Oni kojima je pomoć potrebna mogu napisati što im treba (hrana, lijekovi, potrepštine), a zatim će im volonteri s područja Poreštine to kupiti i uz mjere opreza dostaviti na kućne adrese.

-U grupi ostavljamo brojeve telefona i sastavljamo listu s lokacijama i kontaktima, pa se svatko može obratiti volonterima koji su im najbliži. Za sada nas ima iz Tara, Poreča, Umaga, Buja. Nadamo se da će se lista proširiti i na ostale gradove. Za sada sam sam u ovoj akciji s volonterima. Kako budemo dolazili do onih kojima je pomoć potrebna, preusmjeravat ću volontere po lokacijama Poreč pomaže Poreču, Umag Umagu i tako dalje. Volonter kad dobije poruku s lokacijom i popisom namirnica i lijekova moći će pružiti pomoć toj osobi.. Pozivam i druge mlade da nam se pridruže. Zašto ne pomoći ako možemo, kaže Karlo.

Svi zainteresirani mogu im se obratiti u Facebook grupu „Jedni za druge – Poreč i okolica”. Neka napišu sve što im je potrebno, a oni onda kreću u dućan u kupovinu namirnica i dostavljaju na kućni prag. Inspirirala ih je grupa “Jedni za druge“ koja je pokrenuta također na Facebooku.

Grupa se već popunjava volonterima koji ostavljaju svoj broj telefona.

No, s obzirom da stariji stanovnici uglavnom nisu na Facebooku i teško da će vidjeti sami ove brojeve telefona, bilo bi dobro da se svatko raspita u svom susjedstvu kome treba pomoć.

-Naša grupa neće stati s radom nakon što pandemija koronavirusa završi. Pomagat ćemo i dalje potrebitima, jer susrećemo po našim gradovima svakodnevno siromašne koji kopaju po kontejnerima, stare i bolesne kojima će pomoć i dalje trebati, zaključio je Karlo.

Vlada pripremila antivirusne mjere: Radnici tvrtki u teškoćama od države će primati naknadu, odgoda plaćanja poreza, brzi krediti…

benzinska postaja crpka

Pale cijene goriva, pojeftinjenje je jedno od najvećih u novijoj povijesti