in

ŽBANDAJ – Uljara Torač otvara vrata: Hladnim prešanjem do ekstradjevičanskih maslinovih ulja

Uljara Torač u Žbandaju Foto PR

Istru znalci redovito uvrštavaju među najkvalitetnije maslinarske regije svijeta, a njeni maslinari dobitnici su prestižnih nagrada. Važna karika u dobivanju takvih maslinovih ulja je prerada maslina u uljari čija tehnologija omogućuje takozvano „hladno prešanje“ u što kraćem roku od berbe. Upravo takav način rada sa strogim standardima kvalitete, bez ikakvih kemikalija i zagrijavanja, primjenjuje poznata uljara Torač u Žbandaju. Rezultat su potpuno očuvani nutritivna vrijednost, neodoljivi nježan miris po voću ili travi, pun okus savršene pikantnosti i blage gorčine te hvaljena zeleno – zlatna boja.

Masline - Uljara Torač u Žbandaju Foto PR
Masline – Uljara Torač u Žbandaju Foto PR

Vjerna svojoj šest generacija dugoj tradiciji, uljara Torač ponovno otvora svoja vrata početkom listopada, kad se očekuje i početak berbe maslina. Svojim korisnicima omogućuje preradu plodova unutar 24 sata od dolaska u pogon, što je izuzetno značajno znajući da stručnjaci savjetuju preradu maslina upravo u tom roku. U Torču, koji se prostire na površini od 200 četvornih metara i ima proizvodnu liniju kapaciteta 1.400 kilograma maslina na sat, posao obavljaju majstori svog zanata – profesionalan stručni tim osposobljen za rad na strojevima. Sve faze obrade maslina provode se s velikom pažnjom. Pritom je važno istaknuti i da djelatnici poštuju zahtjeve korisnika vezane za preradu.

A kako bi se izbjegli nepotrebni redovi i čekanja kad se berba zahukta, iz Torča preporučuju maslinarima da ih ranije kontaktiraju, doznaju sve što ih zanima i dogovore termin svog dolaska. To mogu učiniti telefonom na broj +385 52 460 640.

Kako rade u Torču

Već su stari Rimljani prije više od dvije tisuće godina u Istri proizvodili nadaleko poznato maslinovo ulje. Oni su to činili ručno, gnječenjem maslina pomoću kamenih „kotača“. Danas se tražena kvaliteta, ali, naravno, puno efikasnije u Torču postiže drobljenjem maslina drobilicama od nehrđajućeg čelika te zatim miješenjem dvadesetak minuta. Sljedeći stupa na scenu dekanter koji pomoću centrifugalnih sila odvaja ulje od ostatka zdrobljenih plodova. Takvo „hladno ekstrahiranje“ daje najbolje ekstradjevičansko maslinovo ulje. U Torču postoji mogućnost njegovog punjenja u prikladnu ambalažu za potrebe distribucije, a obavlja se i otkup zdravih kvalitetnih maslina. Gurmanima, na koncu, preostaje samo takvu deliciju čuvati u tamnim staklenim bocama, na temperaturi od 14 do 18 stupnjeva Celzijusa, i iskoristiti tijekom sljedećih 18 mjeseci.

PROMO

trgovina supermarket hrana

Povučen proizvod s polica Tedija

darivanje krvi krv akcija

UMAG: Darivanje krvi u srijedu 28. rujna