in

Fotogalerija VRSARSKOG MARTINJA: Raspjevane Mendule rade najbolji brodet, a istarsku supu Slavica Faljić

Foto Tanja Kocijančić

Velika pučka fešta u čast Martinja odvijala se danas na glavnom trgu u središtu Vrsara koji tradicionalno svake godine slavi svog zaštitnika, sv. Martina, višednevnim događanjima u režiji Općine, Turističke zajednice i lokalnih udruga.

Spomenimo primamljiv gastro show, odnosno natjecanje u pripremi brodeta od sipe i palente u kojem su se najbolje pokazale Mendule, članice vrsarskog pjevačkog zbora. Drugo mjesto osvojila je ekipa ronilačkog kluba Ugor Vrsar, a treće funtanjanske Loze.

Posebno privlačna posjetitelja bila je priprema istarske supe, a nakon kušanja najboljom je proglašen a ona koju je pripremila Slavica Fajić. Održan je i tradicionalni turnir u briškuli na kojem je pobjednički pršut dobio par u sastavu Igor Matukina i Branko Deak.

U sklopu programa posebna pohvala uručena je svim udrugama koje su sudjelovale u programu, pa i zboru Zajednice Talijana Vrsar koji je nastupio u zabavno-glazbenom programu, zajedno s udrugom Loze i puhačkim orkestrom Porečki delfini, te malim folklorašima.

Tijekom popodneva i mali i veliki mogli su se uključiti u radionice slikanja, sviranja, kuhanja i izrade eteričnih ulja, a oni željni novih okusa u kulinarsku radionicu.

Ponudu su upotpunili istarski OPG-ovi sa suhomesnatim proizvodima, maslinovim uljem i slasticama. Posebni okusi mogli su se kušati tijekom radionice „Tradicionalna jela od plave ribe“, koja je ostvarena u sklopu projekta Interreg SI-HR „Uživam tradicijo“. Uz gore spomenute lokalne snage svirao je i bend Magnolija, a nakon toga i grupa Febra.

Sportski program počeo je već u četvrtak međunarodnim turnirom u stolnom tenisu. U subotu je održana gastro biciklijada koja je bicikliste i zaljubljenike u prirodu povela kroz područje vrsarskih maslinika i šume Kontije. Tijekom biciklijade brojni sudionici iz cijele Istre kušali su proizvode lokalnih proizvođača maslinovog ulja Kalčić i Ursaria, te mlado istarsko vino. Biciklijada je ostvarena u sklopu projekta Interreg SI-HR „Uživam tradicijo“.

U subotu popodne svi koji vole mete i strelice okušali su se na turniru u pikadu.

Jutros je rekreativce planinarski klub Planik poveo na pješačenje, a nakon toga organizatori su za sve osigurali ručak.   

KONAČNO POBJEDA: Porečke odbojkašice uzele sva tri seta Olimpiku

Koncert Martine Cukrov Jarett i Terezije Cukrov za 45. rođendan Umjetničke škole Poreč