in

Bogat program Astrofesta u Zvjezdarnici kod Višnjana

Astrofest u Zvjezdarnici na Tičanu

Sutra, 21. lipnja, se u Tičanu kraj Višnjana održava Astrofest, manifestacija koja na popularno-znanstveni način obilježava ljetni solsticij, najdulji dan u godini. Astronomsko društvo Višnjan, koje je organizator Astrofesta, pripremilo je znanstvene radionice za djecu i mlade, popularno-znanstvena predavanja, promatranje nebeskih tijela teleskopom, tradicionalno paljenje velikog krijesa te popratni glazbeni i gastro program.

Smješten uz Zvjezdarnicu Višnjan, u svijetu poznatu po brojnim otkrićima asteroida, Astrofest svake godine okuplja više tisuća posjetitelja, većinom obitelji s djecom, zaljubljenike u astronomiju i znanost općenito, te sve one koji žele iskusiti nešto drugačije na našim prostorima.

„Djeci i mladima želimo pokazati da su znanost i tehnologija nešto najuzbudljivije što mogu iskusiti, a istovremeno svoj doprinos dajemo i zajednici jer organiziramo nešto sasvim posebno i prepoznatljivo. Pri Zvjezdarnici Višnjan već niz godina provodimo kvalitetne edukativne programe i aktivnosti za djecu koje ćemo i na ovogodišnjem Astrofestu približiti onima koji nas počaste svojim dolaskom“, izjavio je Korado Korlević, voditelj znanstveno-obrazovnih programa u Zvjezdarnici Višnjan.

Ovogodišnji Astrofest, koji je za posjetitelje besplatan, donosi niz zanimljivih sadržaja. Posjetitelji će moći sudjelovati u znanstvenim radionicama za djecu i mlade, slušati popularno znanstvena predavanja, promatrati nebeska tijela teleskopom, uživati u spektakularnom paljenju velikog krijesa te uživati u bogatom glazbenom programu i gastro-enološkoj ponudi.

Program traje sve do 22. lipnja do 6 sati ujutro kada će se dočekati izlazak sunca uz glazbeni program Andree Pongrac na handpanu.

Zvjezdarnica Višnjan, kojom upravlja udruga Astronomsko društvo Višnjan, osim bogatog znanstveno-istraživačkog rada u području praćenja malih tijela Sunčeva sustava, već dugi niz godina, u suradnji sa brojnim udrugama i ustanovama, održava programe namijenjene djeci koja žele upoznati svijet znanosti i tehnologije na nov i zanimljiv način. Jedan od načina popularizacije znanosti je i sada već tradicionalna manifestacija Astrofest koja se održava na dan ljetnog solsticija, 21. lipnja. Od prošle, 2023. godine, manifestacija ima novi koncept koji se pokazao vrlo dobro prihvaćenim od strane posjetitelja, a kojih je bilo više od tri tisuće. Ciljane skupine su obitelji s djecom, zaljubljenici u astronomiju i znanost općenito, geek-ovi i svi oni koji žele iskusiti nešto drugačije na ovim našim prostorima. 

Posebno valja istaknuti da će u programu Astrofesta nastupiti renomirani astronom Korado Korlević, pod čijim je vodstvo, zvjezdarnica postala centar izvrsnosti u praćenju i otkrivanju malih tijela Sunčeva sustava. Korlević, poznat po svom strastvenom zalaganju za edukaciju mladih, koristi svaki trenutak kako bi inspirirao novu generaciju znanstvenika. Njegova predavanja i radionice nisu samo informativna već i motivacijska, potičući mlade umove na istraživanje i otkrića. Nadalje, u  programu Astrofesta nastupit će i Mateo Paulišić, također istaknuti predavač, poznat je po svojoj sposobnosti da složene znanstvene koncepte približi široj publici. Njegovo predavanje “Relativnost bez vele matematike na čakavici” pruža jedinstven uvid u Einsteinovu teoriju relativnosti na način razumljiv svima, uključujući i one bez znanstvene pozadine. Nadaje, Vernesa Smolčić, najpoznatija hrvatska astrofizičarka, sveučilišna profesorica i voditeljica platforme Astroučionica koja jednostavnim jezikom objašnjava svemir održat će predavanje na temu “10 stvari koje niste znali o Mjesecu”. 

Astrofest je besplatan i prilagođen svim posjetiteljima, uključujući osobe s invaliditetom. Ove godine, organizatori su pripremili još bogatiji program uz angažman preko 70 volontera, osiguravajući nezaboravno iskustvo za sve. Pridružite se Astrofestu 2024 u Višnjanu i doživite čaroliju zvijezda uz vrhunski program i jedinstvenu atmosferu. 

Događaj će biti obogaćen cvijećem položenim za sve pale heroje na Tićanu, njih 84. Ova godišnjica nije samo prilika za odavanje počasti palim herojima; ona je također podsjetnik na neprocjenjivu cijenu slobode i važnost očuvanja povijesne svijesti u suvremenoj Hrvatskoj. Lokalne vlasti i udruge zajednički rade na tome da se ovakvi važni datumi uvijek dostojno obilježe, čime se osigurava da borci za suverenost i neovisnost Hrvatske nikada ne budu zaboravljeni, doprinoseći očuvanju hrvatskog identiteta i prenošenju priča o hrabrosti budućim generacijama.

Astrofest je organiziran u suradnji s partnerima Općinom Višnjan i Turističkom zajednicom Općine Višnjan, te uz podršku donatora: tvrtke Valamar Riviera d.d., Auto Centar Poreč d.o.o., Turističke zajednice Općine Vrsar i Turističke zajednice Općine Funtana.

Program Astrofest 2024:

  • 17:00 – Znanstvene radionice za djecu
  • 18:30 – Predstava za djecu: Pčelica Maja – Teatar Naranča
  • 19:15 – Predavanje: Relativnost bez vele matematike na čakavici – Mateo Paulišić
  • 20:30 – Predavanje: Deset stvari koje niste znali o Mjesecu – Vernesa Smolčić
  • 21:45 – Predavanje: Mitska bića istarskog poluotoka – Korado Korlević
  • 23:00 – Paljenje krijesa ft. BUMBnjARI – nastup uživo!
  • 23:45 – Hitovi s planeta Zemlje – DJ Neno®malan
  • 02:30 – DJ Teddy Lee
  • 05:00 – Doček izlaska sunca uz handpan – Andrea Pongrac

Astrofest je besplatan i prilagođen svim posjetiteljima, uključujući osobe s invaliditetom, a ove godine, organizatori su pripremili još bogatiji program uz angažman preko 70 volontera. Valamar je ove godine podržao Astrofest osiguravši zdrave i ukusne Valfresco Direkt obroke za volontere koji su uložili stotine volonterskih sati u organizaciju ove jedinstvene manifestacije, objavio je Valamar.

Foto Policijska uprava istarska

U Poreču policija nagradila vozače

marčana krnica

MARČANA/KRNICA: Predstavljeno ljeto prepuno manifestacija uz pučke fešte, koncerte i nadaleko poznat koncert „Usidri se za Rišpet“