in

BUJE: U nedjelju koncert orkestra „J. Sinfonietta” i zbora Konzervatorija „G. Tartini”

Foto TZ Buje

U nedjelju, 26. lipnja, u Bujama u Crkvi sv. Servula Buje u 20 sati održat će se koncert komornog orkestra „Julius Sinfonietta” i akademskog zbora Konzervatorija „G. Tartini” iz Trsta.

Ulaznica košta 40 kuna. Informacije i rezervacije na e-mail: info@uciliste-buje.eu

Organizatori su International Academy Crescendo, Pučko otvoreno učilište Buje i TZ Buje.

Program

Johannes Brahms (1833.-1897.)

iz “Njemačkog rekvijema” op. 45:

n. 1: “Seling sind, die da Leid tragen”

n. 2: “Denn alles Fleisch, es ist wie Gras”

Antonín Dvořák (1841.-1904.)

Simfonija “Iz Novog svijeta”, op. 95

Za Brahmsa „Njemački rekvijem” op. 45, kao i simfonija „Iz Novog svijeta” za Dvořáka, ono je što se često očituje kao kvalitativni skok u karijeri mnogih kompozitora.

Godine 1865. Johannesu Brahmsu umrla je majka uz koju je bio duboko vezan. To ga je nagnalo da komponira vokalno-instrumentalnu skladbu na crkvene tekstove, ne usko vezane za liturgiju, ali u svakom slučaju iz Svetog pisma, posebice iz njemačke Biblije u prijevodu Martina Lutera. Kompozicija skladana u šest stavaka prvi je put izvedena u katedrali u Bremenu na Veliki petak 10. travnja 1868., ostvarivši veliki uspjeh te predstavlja odlučan preokret u karijeri mladog glazbenika.

Drugačija je sudbina Antonína Dvořáka koji se u vrijeme skladanja svoje Devete simfonije nalazio u Sjedinjenim Američkim Državama (zato se i zove „Iz Novoga svijeta”) gdje je malo prije toga dobio mjesto dirigenta u „National Conservatory of Music of America” u New Yorku. U Europi je već bio na vrhuncu karijere, ali prva izvedba njujorške filharmonije ove simfonije pod ravnanjem Antona Seidla u Carnegie Hallu 16. prosinca 1893. postigla je nevjerojatan uspjeh povijesnog značaja, te je i danas među najčešće izvođenim simfonijskim skladbama na svijetu.

Simfonija „Iz Novoga svijeta” op. 95

1. Adagio – Allegro molto

2. Largo

3. Scherzo: Molto vivace

4. Finale: Allegro con fuoco

Foto OŠ V. Nazora Vrsar

VRSAR: Učenici znanje njemačkog potvrdili Goethe certifikatom

Foto Općina Sveti Lovreč - Ilustracija - Novogodišnji kviz

U Sv. Lovreču ultimativni istrijanski kviz za Ivanje