in

HELLOISTRIA – Mali Lošinj – Antički raj smilja, borova i krvavih legendi

Zimski kratki dani. Ama baš ništa vam se zapravo ne da i pitate se kada će konačno neki lijepi sunčani dan da odete negdje u prirodu, na neku kavu uz more, na neki izlet. Ali zapravo za uživanje vrijeme ne bi trebalo biti presudno. Ako želite negdje na kraći izlet, a da nije u Istri. Prijedlog – Mali Lošinj.

Taj slatki otočić koji je povezan sa Cresom od Pule je udaljen točno dva sata vožnje autom, ne računajući trajekt između Brestove i Porozine koji vozi 20 minuta u jednom smjeru. Dakle, otočić koji je tako blizu, a tako daleko, idealan je za jednodnevni izlet s kojim ćete si stvoriti osjećaj da ste otišli tko zna gdje, a zapravo ste skočili tu do prvog sudjeda.

Hedonistički raj

Riječ je o hedonističkom raju, bilo da je riječ o zimi, ljeti, jeseni ili proljeću. Ljeti će vas mamiti njihove predivne plaže, miris smilja i borova, lagana šetnja po rivi, ljuljuškanje brodica. Ali tada računajte na turističke gužve. Zato je otok fantastično posjetiti baš van glavne turističke sezone kada u Lošinju možete uživati baš u svemu što on nudi.

Otok Lošinj dio je cresko-lošinjske otočne skupine koja obuhvaća uz Cres i otoke Unije, Ilovik, Susak i Vele Srakane kao i niz manjih, nenaseljenih otočića. Dugačak je 33 kilometra, a ovdje živi oko 9,5 tisuća stanovnika, i to prije svega u mjestima Osor, Nerezine, Sveti Jakov, Ćunski, Artatore, Mali Lošinj i Veli Lošinj. Njegova povijest seže još u doba antike kada se ovo otočje nazivalo zajedničkim imenom Apsyrtides ili Apsirtovi otoci. Taj je naziv ovaj skup otoka na Kvarneru dobio po jednoj zanimljivoj, ali krvavoj mitološkoj priči.

Apsirt je bio grčki junak koji je slijedio Argonaute koji su pobjegli na lađi noseći zlato ili argo. To je zlato Jazon oteo kralju Etu iz Kolhide na crnomorskoj obali Kavkaza. No, nije Jazon ukrao samo zlato, već i Medeju, kraljevu kćer, a da bi ju vratio kući za njima je u potjeru krenuo njezin brat Apsirt. Sustigao ih je baš kod Osora, mjesta koji spaja, odnosno razdvaja Cres i Lošinj. Ali nije sve prošlo kako si je on zamislio. Njegova sestra i Jazon su ga na prevaru ubili i raskomadali ga. Medeja je za sobom bacala komade njegova tijela, da je otac, skupljajući ostatke svojega sina, ne dostigne. I po dijelovima njegova tijela nastao je Mali Lošinj i otoci koji ga okružuju.

Krvave li priče

Krvave li priče za ovakav arkadijski raj malih mjestašaca, suhozida, predivnih vidika, plavetnila i dramatičnih uskih cestica uz morsku obalu. No, koja mitološka priča nije krvava, pomislite si i krenete dalje. Previše je lijepo da biste imali crne misli. Svakako ih se otarasite dok ne stignete do Osora koji je specifičan po mostu koji se diže i spušta te zbog kojega biste mogli zakasniti na trajekt, pa si svakako računaje satnicu kada se on diže da bi propustio brodove. Pa i ako naiđete na taj trenutak i zakasnite na trajekt, neće vam biti žao jer je to stvarno zanimljiva atrakcija.

Opuštanje i nova znanja

Riva je dakle mjesto i života i opuštanja, ali je i mjesto novih saznanja. Jer glupo bi bilo biti na malološinjskoj rivi, a ne svratiti do jednog od najboljih hrvatskih muzeja – Muzeju Apoksiomena. Tko je taj lik?

Definitivno najpopularniji lošinjski junak iz doba antike. Riječ je o antičkom brončanom kipu atlete, koji je visok čak 192 centimetra. Dugo se za njega nije znalo iako je stoljećima bio tu negdje. A onda je izvađen iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja 27. travnja 1999. i postao velika senzacija. Pretpostavlja se da je u more dospio početkom 1. stoljeća, kamo su ga tijekom jaka nevremena bacili zbog opasnosti od prevrtanja broda ili kao žrtvu bogovima za siguran nastavak putovanja kroz Osorski kanal.

Cijeli tekst pročitajte na blogu HelloIstria.com.

NOVIGRAD: Kampu Sirena prestižna oznaka Superplatz 2020.

Najava prometne akcije za 13. siječnja u cilju zaštite osoba s invaliditetom