in

HELLOISTRIA – Staza Hauser: Antistres terapija u Raklju

Foto HelloIstria

S bloga HelloIstria donosimo prijedlog za jednodnevni boravak u prirodi – pješačenje po stazi posvećenoj violončelistu Stjepanu Hauseru:

Totalno me oduševila i ostavila bez riječi. Prava zimska idila uz more, a po fotografijama čovjek bi pomislio da je sredina ljeta. Staza Stjepana Hausera u Raklju, koje je posvećena ovom čuvenom svjetski poznatom violončelistu koji živi upravo u Raklju, a koju sam si skraćeno nazvala staza Hauser, idealna je za one koji se ne žele previše umoriti, koji žele pješačiti uz more, ali u divljini.

Jer staza podno Raklja pravi je djelić robinzonske osame. Tamo nema apartmana, cesta, automobila, lučica. Samo kamenita staza, makija, hrast crnika, predivne tirkizne uvalice i pogled na Raški zaljev, Cres i Lošinj. Idealan dan za šetnju ili vožnju biciklom rakljanskom stazom zdravlja i antistresa – zimski dan bez vjetra. Taman kada vam treba da napunite  baterije.

Put do uvale Luka

Do staze se dolazi vrlo jednostavno. Automobilom se iz centra mjesta spustite do svjetionika Sveti Nikola i tamošnje lučice u koji se nalazi nekoliko kuća. Uz kuće i restoran krenete desno, odnosno u smjeru juga uz samo more. Nažalost, staza nije označena, ali teško da ćete pogriješiti put. Od tamo puteljak vas uz samo more vodi sve do uvale Luka. Ta predivna šljunčana uvala mamit će vam uzdahe još dok ste gore na vrhu, odnosno brežuljku gdje je nekad postojalo staro naselje Rakalj, odnosno kaštel Stari Rakalj.

Castellare de Rachir

Stari kaštel Rakalj ili Rachele prvi se put spominje u pisanim izvorima 1312., i to kao Castellare de Rachir. Riječ je o spisu kojim je gorički grof Henrik Castellare de Rachir dao svojoj kćeri Elizabeti kao miraz i njezinu zaručniku Nikoli Brambergu. Navodi se da je današnji naziv Stari Rakalj dobio u 16. stoljeću, a njegovo je ime izvedeno iz iskrivljene latinske riječi arcellae što znači mala tvrđava, kaštel ili hrid.

No, vratimo se mi na stazu podno Starog Raklja i svete Agneze. Odmah nakon što prođete lučicu, doći ćete do već spomenute uvale Luka. Mala šljunčana uvalica poprilično je izolirana od svega. Samo pokoji mali uski šumski put vodi skroz do Raklja.

Uz more do Kalavojne

Zato je idealna za one koji vole doći na kupanje s barkom. Zanimljiva je jer se uz njenu obalu nalazi i olupina jednog starog broda. Nakon što prođete ovu skrovitu uvalu, uski vas put dalje vodi uz samo more sve do uvale Kalavojna, ili u prijevodu uvale dobrog vina koja predstavlja kupalište i lučicu Rakljanaca i njihovih gostiju.

Cijelu priču pročitajte na www.helloistria.com.

KAŠTELIR: Kuća Djeda Mraza radi još 2 dana! U pripremi nove radionice i dječja nagradna igra

Novigradske male plesačice nastupile u baletu Orašar u Umagu