in

HELLOISTRIA: Završje i Momjan – Po Parenzani do muškata

Blog Helloistria: Bila je to Korinina rođendanska želja. I tko bi se tome usprotivio, ali i zašto. Biciklistička ruta na Bujštini po Parenzani, uz pitoreskni Grožnjan i finale u vinskom mjestu Momjan koji je nadasve poznat po svom muškatu. Jako lijepa ruta, koja isprva izgleda jako zahtjevno, ali zapravo je lagana i očaravajuća.

Na tom potezu posjetile smo osim Buja, koje su nam bila startna pozicija, Grožnjan, zatim Završje, sela ponad Oprtlja, slap Butori, mala sela oko Momjana, te u završnici sam Momjan, malo mjesto pored Buja koje očarava zbog svoje ponude vinskih podruma, vrhunskih restorana i više nego gostoljubivih domaćina.

Slap Butori

Teški hedonizam

Dakle, Momjanštinu oduvijek doživljavam na skroz drugačiji način. Za mene je to područje teškog hedonizma. Kada pomislim na Momjan, mislim na Kabolinu vinsku stanciju, predivan moderni vinski podrum obitelji Kozlović, agroturizam San Mauro koji proizvodi nekoliko vrsta momjanskog muškata, zatim na nadaleko poznati restoran Stari podrum odmah do vinskog podruma Kozlović, ali i same čarobne okolice. Naime, Momjan se nalazi na maloj uzvisini s koje puca pogled na Piranski zaljev, posebno iz zaseoka San Mauro gdje se nalazi istoimeni agroturizam koju vodi nekadašnja plemićka obitelj Sinković, koju čine Libero i supruga Dora, sinovi Patrik i Sergej, s pisanom poviješću iz daleke 1656. godine.

Odmah ispod te uzvisine je dolina ponad koje bdije stari kaštel Momjan koji je donekle obnovljen, a uz njega se nalazi gurmanski raj. Svaki put kada se spuštam iz tog mjesta u tu šarmantnu dolinu, hvata me radost oko srca jer znam da ću se ovdje sigurno opustiti, zaboraviti na čitav svijet i jednostavno uživati u odličnoj istarskoj gastronomiji i vrhunskim vinima. Zato svima koji vole dobro pojesti i popiti preporučam ovo mjesto koje je prepuno dobrih vibracija.

Momjanski muškat

Međutim, moj, Korinin i Snježanin start je u Bujama, a tek na kraju ove hedonističke rute se smjestio Momjan. Želja za ukusnim momjanskim muškatom koji nas čeka na kraju ove staze čini nam se kao prava nagrada. I više od toga. Bit će to kruna ovog prelijepog izleta na samom sjeveru Istre.

Cijelu priču s izleta po Momjanštini pročitajte na blogu www.helloistria.com.

KALDIRSKI PLAC OD FRUTI 26. svibnja – kupujte voće direktno od proizvođača

POREČANKE u FINALU Svjetskog kuglačkog prvenstva!