in

Izlet u doba Vrsarske grofovije – Za vikend Stari samanj pod kaštelom

Stari samanj u Vrsaru - Foto TZ Vrsar


U petak 9. i subotu 11. lipnja 2023. godine na trgu ispred župne crkve i ulicama u starogradskoj jezgri Vrsara održat će se 12. po redu Stari samanj pod kaštelom. Za vrijeme trajanja sajma vrsarskim će starim gradom zavladati ugođaj života iz doba Vrsarske grofovije. Vrsarska grofovija ukinuta je 1778. godine, no kao najveće i najbogatije imanje tadašnjih porečkih biskupa, ovom je gradiću donijela brz razvitak i znatan prestiž, uvjetovan i povijesnim statutom iz 1609. Vrsarskim statutom bio je osiguran red u gradskoj jezgri, strogo se kontrolirao rad trgovaca, vinara, pekara, mesara, ali i ponašanje posjetitelja. Ulazna su se gradska vrata zaključavala navečer, već je onda bilo zabranjeno bacanje smeća, nadzirale su se oštarije, a higijena i čistoća vode bile su na visokoj razini.

Stari samanj u Vrsaru - Foto TZ Vrsar
Stari samanj u Vrsaru – Foto TZ Vrsar


Stari samanj
započet će u petak u 18.00 sati kada će trgom ispred crkve sv. Martina i vrsarskog kaštela te okolnim ulicama posjetitelji moći obići štandove s istarskim autohtonim proizvodima i suvenirima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, domaćih radinosti i obrta. Za bogatu gastronomsku ponudu autohtonih istarskih jela i domaćih istarskih vina pobrinut će se lokalni ugostitelji. Tijekom večeri održat će se glazbeni program vođen Tu & tamo bandom i Bambus bandom, a program će obogatit nastup ženskog zbora „Mendule“.

Najmlađi posjetitelji sajma moći će se zabaviti u dječjem kutku i radionicama starih igara. Glumci Istra Inspirita će u petak s početkom u 19.00 sati svojom scenskom izvedbom temeljenom na povijesnom statutu „Statuti et Ordini nel Castello di Orsera“ oživjeti način življenja u Vrsaru u XVII stoljeću, odnosno u 1609. godini  kada je izdan prvi Vrsarski statut. Statut su u Vrsarskoj grofoviji izdali porečki biskupi koji su time osigurali red u tadašnjoj gradskoj jezgri. Kontrolirao se ulaz ljudi u grad kod gradskih vrata, na način da su svi muškarci morali biti obrijani, postojala je samo jedna peć u kojoj su svi pekli kruh, kontrolirala se kvaliteta vina, a na stupu srama postavljenom na trgu kažnjavali su se oni koji bi prekršili određene dijelove Statuta.

Stari samanj u Vrsaru - Foto TZ Vrsar
Stari samanj u Vrsaru – Foto TZ Vrsar

U subotu, 10.6. svi će posjetitelji moći uživati u nastupu grupe Anelidi i Tu & tamo banda. Program će obogatiti nastup Folklornog društva Pazin i ulični zabavljači „I brutti“.
Osim sajma lokalnih proizvoda posjetitelji će moći vidjeti kako se rade vrsaranski amareti i domaća pašta.

Stari samanj u Vrsaru - Foto TZ Vrsar
Stari samanj u Vrsaru – Foto TZ Vrsar

Manifestacijom se posjetitelji podsjećaju kako je Vrsar nekada živio i kako je Statut regulirao život stanovnika Vrsara. Statut je pridonio i razvoju Vrsara, jer su stroga pravila higijene sprječavala razne bolesti koje su bile prisutne u tadašnjoj Istri. Sve specifičnosti života u Vrsarskoj grofoviji nastojat će se predstaviti kroz Stari samanj čiji je program realiziran u organizaciji Turističke zajednice općine Vrsar u suradnji s Istra Inspiritom.

ljekarna apoteka ilustracija foto pixabay

Dežurstvo ljekarni nedjeljom i praznikom u Poreču u lipnju

Veliki interes gradova i općina za porečki Sunčani ured: Održana radionica kako ubrzati razvoj projekata obnovljive energije