in

JESEN U KONTIJI: U subotu Dani gljiva uz izložbu, degustaciju, predstavu za djecu…

Foto TZ Vrsar

U srcu jeseni, priroda oživljava svojim šarmom, a mi vas pozivamo da se pridružite drugom po redu “Danu gljiva” u šumi Kontija, koji će se održati ove subote, 14. listopada 2023. godine. Ova manifestacija spojit će ljubitelje gljiva, prirode i šume kako bi zajedno otkrivali čaroliju prirodnog svijeta.

Organizatori ovog događanja – Turistička zajednica Općine Vrsar, Istarsko mikološki – gljivarski savez, i Općina Vrsar-Orsera pripremili su bogat program za sve sudionike.

Što Vas očekuje:

Događanje u šumi Kontija počinje u 9:00 sati, okupljanjem gljivara i polaskom u šumu u pod vodstvom iskusnih vodiča iz Istarsko mikološko-gljivarskog saveza.  Da biste sudjelovali u vođenom branju gljiva, obavezne su prijave zbog ograničenog broja mjesta, a prijaviti se možete putem e-mail adrese tea.stifanic@infovrsar.com ili telefonom 0998447825. Mjesta za branje još su dostupna.

Nakon vođenog branja gljiva, ispred Znanstveno Edukacijskog Centra Kontija, u vremenskom periodu od 11:00 do 14:00 sati, održat će se determiniranje ubranih gljiva i izložba gljiva s područja šume Kontija, Istarske regije, Gorskog kotra, Slovenije i Italije.

Istarsko mikološki – gljivarski savez će tijekom jutra pripremati ukusni gljivarski kotlić kojeg će od 12:30 sati svi sudionici manifestacije imati priliku besplatno degustirati. Saznajte kako se tradicionalni okusi i mirisi šumske baštine stapaju u ovoj gastro poslastici koja će vam pružiti pravi okus jeseni.

Djeca su uvijek dobrodošli posjetitelji šume i za njih će biti pripremljena potraga za šumskim blagom, predstava „Kontići – čuvari šume“ i razgovor o gljivama i gljivarenju s prisutnim profesionalnim gljivarima.

Od 10:00 do 13:00 sati, ispred Znanstveno Edukacijskog Centra, posjetitelji će moći preuzeti upute za šumsku orijentacijsku igru „Pronađi (se) u šumi“, koja uključuje samostalno kretanje po šumskim stazama oko centra, rješavanje zagonetki i zadataka, i traje otprilike 30 minuta.

U 11:30, najmlađi će uživati u predstavi “Kontići – čuvari šume” u izvedbi Istra Inspirita, namijenjenoj djeci do 10 godina. Ova zabavna i edukativna predstava govori o životu šumskih bića “Kontića” koji obitavaju nad Limskim zaljevom u šumi Kontija, po kojoj su dobili ime.

Za one koji prvi puta dolaze u šumu, ulaz je moguć iz sela Kloštar koji se nalazi na cesti Lim – Vrsar. Dolazak iz Kloštra do Znanstveno edukacijskog centra Kontija (udaljenost 2.5km) moguć je pješke, biciklom ili električnim vlakićem koji će voziti na relaciji Kloštar – Znanstveno edukacijski centar Kontija, Početna stanica električnog vlakića je samostan sv. Mihovila u Kloštru. Polasci električnog vlakića iz Kloštra: 10.00, 11.00, 12.00 sati.  Povratak u Kloštar odnosno polasci električno vlakića iz ZEC-a Kontija su u 10.30, 11.30, 13.30, 14.30 sati.

Parking za automobile je predviđen u Kloštru uz cestu nedaleko od samostana sv. Mihovila. Prometovanje automobilima kroz šumu nije dozvoljeno.  Vremenska prognoza za subotu je povoljna. U slučaju jačih pljuskova događanje se otkazuje. Sudjelovanje na gljivarskom danu za sve posjetitelje je besplatno.

Pozivamo sve ljubitelje šume na zajedničko druženju u predivnoj šumi Kontiji.

Program i informacije https://infovrsar.com/dogadanja/kalendar-dogadanja/dan-gljiva/

Foto Grad Poreč

U Poreču starta SPORT FEST: Akrobacije, besplatna predstava Tarika Filipovića i brojni zanimljivi gosti

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash mentalno zdravlje psihologija pomoć

Društvo psihologa Istre poziva na besplatne psihološke radionice. Prijave otvorene