in

Klapska večer uz Luku tik uz more u Krničkom portu uz mirise i okuse ribe, pedoća i vino

Klapa Luka

Ribarska večer u Krničkom portu, petak 05.07.2024. u 21h

Turistička zajednica Općine Marčana poziva publiku na klapsku večer u Luku Krnica ovog petka, 5. srpnja, s početkom u 21 sat. Zabavite se i zapjevajte domaće i strane evergreene u izvedbi ženske Klape Luka, tik uz more. Za pravi štimung malog ribarskog mjesta moći će se guštati friška riba s gradela, pedoći i mižol bevande, saznajemo od direktorice TZ-a Marčana Maje Bizjak.

Djelujući dulje od 3 desetljeća, Klapa Luka iz Rijeke sinonim je kvalitete ženskog klapskog izričaja s osebujnim vokalnim izvedbama. Svoju prisutnost na inozemnoj i domaćoj glazbenoj sceni upotpunila je brojnim koncertima, natjecanjima, raznim glazbeno – scenskim projektima, festivalima zabavne glazbe, dramskim predstavama, TV- spotovima, a snimila je i 8 nosača zvuka. Ova dugogodišnja intenzivna aktivnost rezultirala je velikim interesom publike, izvrsnim kritikama i vrijednim priznanjima.

Klapa Luka u svojoj kolekciji pohranjuje više od 60 nagrada i plakata ubrajajući čak 5 zlatnih s Festivala dalmatinskih klapa u Omišu te nekoliko prestižnih s Šibenskog, Kaštelanskog i Sinjskog festivala te primorskog MIK-a. Za dugogodišnji rad i cjelokupni doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi, u godini obilježavanja 30. obljetnice Klape, Hrvatska glazbena unija dodjeljuje joj posebnu nagradu glazbene struke- Status 2015. Nositeljica je i dvaju nagrada Porin za albume Zbog ljubavi (2018) i onaj s božićnim napjevima Rodija se Bog i čovik (2019). Također je dobitnica Godišnje nagrade Grada Rijeke (1996.) te Godišnje nagrade Primorsko- goranske županije (2020.), za izniman doprinos na očuvanju, zaštiti i promicanju glazbene baštine jadranskoga podneblja.

Jednom je akademik Jakša Fiamengo posvetio ove stihove Klapi Luka:

Ča je suncu svitlo,                         Ča je sidro brodu,

ča su glazbi zvuci,                         more kad pobisni.

to je Luka pismi,                          To je pisma Luci,

to je pisma Luci.                          to je Luka pismi…

Manifestaciju organizira TZO Marčana u suradnji s Općinom Marčana i komunalnom tvrtkom Mandalena.

voda pixabay špina ilustracija

Bez vode 2. srpnja dio Poreča

funtana koncert crkva svetog bernarda ljeto

FUNTANA Večeras, 2.7., koncert tenora Voljena Grpca i Jose Butorca uz klavirsku pratnju