in

„KREATIVNA OSOBNOST”: 22.6. u Krnici otvorenje skupne izložbe marčanskih umjetnica

Foto Tanja Kocijančić

OTVORENJE u subotu, 22. lipnja, Turistički informativni centar Krnica, u 20 sati

Turistička zajednica Općine Marčana poziva Vas na otvorenje skupne izložbe umjetnica destinacije Marčana „Kreativna osobnost“ ove subote, 22. lipnja 2024., u 20 sati. Svoje će kreativne radove predstaviti Iva Vrbanec Šarić, Ornela Škabić, Miranda Križanić i Rina Cukon. Izložba će biti otvorena od 22. lipnja do 1. rujna 2024. i moći će se razgledati svakim danom izuzev srijede, ujutro od 8-11 sati te predvečer od 19-21 sat.

Rina Cukon rođena je 1960. godine u Puli. Završila je Srednju turističku školu, Smjer hotelijersko -turistički tehničar. Živi u Cokunima s obitelji, udana je majka dvoje djece i baka troje unučadi. Radni vijek provela je u administraciji, do umirovljenja. Oduvijek se bavila umjetnošću, a odlaskom u mirovinu posvetila se malo više hobijima, posebno slikarstvu uljem na platnu, akrilom te tehnikom batika. Batik je drevna ručna tehnika slikanja vrućim voskom i bojama za tkanine koja potječe iz Indije i Indonezije.

 Ornela Škabić rođena je i odrasla u Raklju. Nakon udaje živi u Krnici gdje vodi svoju Domaću radinost za izradu suvenira i predmeta za ukras i uspomenu. Već od ranog djetinjstva razvila je strast prema umjetnosti i kreativnom radu. Kao samouka umjetnica istraživala je različite tehnike i materijale. Njezina kreativnost i vještina ogleda se u izradi tradicijskih predmeta i suvenira, pri čemu često koristi lokalne motive i materijale, čuvajući tako kulturnu baštinu svog kraja. Crtanje mi joj jedan uvijek bila strast, a svoj je talent dodatno obogatila tehnikom enkaustike – drevnom metodom slikanja voskom i toplinom. Obrada kamena još je jedan od načina na koji izražava svoju umjetničku viziju, pretvarajući grube komade u elegantne ukrasne predmete. Kroz svoj rad uspješno spaja ljubav prema umjetnosti s očuvanjem kulturne baštine, stvarajući predmete koji nisu samo estetski vrijedni, već nose i priču o tradiciji i kreativnosti, pozivajući promatrača na dublje promišljanje o vrijednosti i ljepoti ručnog rada.

Miranda Križanić dolazi iz Marčane. Kreativka je s iskustvom u osmišljavanju i realizaciji raznih vrsta suvenira. Njezin rad odražava kreativno i inovativno korištenje kvalitetnih prirodnih materijala. Nadahnuće i inspiraciju nalazi u kontaktu s prirodom. Ističe kako je veći dio kreativnosti naslijedila od svoje majke, koja se bavila umjetničkim radom i omogućila joj da se razvija u tom smjeru. Mirandin rad temelji se na šivanju, pletenju, izradi raznih predmeta, lutkica, torbi, šešira i ukrasa.

Iva Vrbanec Šarić rođena je 1987. u Čakovcu. Ljubav prema keramici naslijedila je radom u obiteljskom obrtu. Iako ju je put u Pulu doveo zbog studija ekonomije, ljubav prema umjetnosti ju je odvela u drugom pravcu. Keramikom se bavi od malih nogu. 2014. u Šarićima je osnovala Udrugu CROATERRA za promicanje umjetničkog stvaralaštva. Zbog povećanja obima posla, 2018. uz podršku supruga Darijana, otvara malo obiteljsko poduzeće Ideja Art Keramiku, u sklopu kojeg izrađuje unikantne i uporabne predmete od gline jedinstvenog, šarenog i elegantnog stila. Kada nije u trgovini ili ateljeu, održava radionice keramike u suradnji s galerijama, udrugama, vrtićima i školama diljem cijele Hrvatske (a i šire). Iva 2021. otvora svoju prvu malu trgovinu u Puli s unikatnim proizvodima od keramike. Duboko je posvećena dizajnu i praktičnost uporabe predmeta, unosi autentičnost i karakter u svaki komad koji prođe kroz njene ruke i peć. Šalice, tanjuri, zdjelice, sapunjere, ukrasi, stolne lampe, vaze.. svaki predmet je ručno izrađen i ručno ukrašen.

Uz poticanje lokalnog stvaralaštva i umjetnosti, želja TZO Marčana je kroz izložbu zajednici i gostima ponuditi prvenstveno autohtoni sadržaj, lokalnu, održivu, kreativnu priču i ručno izrađene suvenire. Dolazak na otvorenje i posjećivanje izložbi podrška je umjetničkom stvaralaštvu i izričaju.

kud matko laginja

Danas, 22.6, proslava 140 godina limene glazbe KUD-a Matka Laginje iz Sv. Lovreča. Pogledajte program koji su pripremili

Foto Gradska knjižnica Poreč

Počinje ljetno radno vrijeme Gradske knjižnice Poreč