in

Muškat, umjetnost i glazba u Momjanu 21. srpnja – Vino, Radionica vinorele i jazz koncert Leon Brenko Trija

Foto TZ Buje - Momjan

ODGOĐENO ZBOG LOŠE PROGNOZE – USKORO NOVI DATUM

Manifestacija „U carstvu muškata” održava se pored slikovitog momjanskog kaštela u petak, 21. srpnja, od 21 sat. Posjetitelji mogu  uživati u degustaciji muškata momjanskog iz momjanskih vinarija Kozlović, Kabola, Prelac, Sinković i Brajko, kao i u kulturno zabavnom programu uz Leon Brenko trio, Spritz kvintet,  udruge Mutila iz Medulina sa srednjovjekovnim igrama i zbora Zajednice Talijana iz Momjana.

17-19h

Kuća kaštela Momjan

Degu vino art by Slavica Oplanić_Slikanje tehnikom vinorela (slikanje vinom) uz degustaciju vina

*Cijena radionice : 15 EUR (113,17 HRK)

* Svi materijali su uključeni u cijenu. Za radionicu nije potrebno nikakvo likovno predznanje info&prijave: info@uciliste-buje.eu

Degu vino art by Slavica Oplanić

Slikanje tehnikom vinorela (slikanje vinom) uz degustaciju momjanskih muškata . Pučko otvoreno učilište Buje i Turistična zajednica Grada Buja, u sklopu manifestacije “U carstvu muškata” organiziraju radionicu slikanja u tehnici vinorela, odnosno slikanja crnim vinom.

Poput vina koja stare u bačvama ili bocama, vino se mijenja i na papiru. Nikada niste potpuno sigurni kako će neki rad izgledati nakon par mjeseci. Ono što je najljepša osobina vinorela, to je upravo ta nepredvidivost.

Slavica Oplanić živi i radi u Novigradu i Grožnjanu.

Sudjelovala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji, Češkoj i Turskoj. Sudjelovala je i volontirala u više nacionalnih i međunarodnih projekata, likovnim kolonijama te vodila i vodi likovne radionice za djecu i odrasle.

Radovi najčešće nastaju iz mašte i siječanja, te daju mogućnosti svakom da vidi što želi vidjeti. Istraživanjem harmonija boja, raznim tehnikama nastala je većina ciklusa.

Dugogodišnja je članica likovne sekcije Zajednice Talijana Novigrad, Likovne udruge Poreč, osnivačica je i voditeljica likovne udruge – Ateliera “Agata” Novigrad.

21.30h

Jazz Koncert / Concerto Jazz

Leon Brenko Trio

Leon Brenko Trio okupio se u jesen 2021. godine. Uz Leona Trio čine iskusni i priznati glazbenici Bojan Skočilić te Marco Quarantotto.

Trio izvodi neke od autorskih kompozicija koje se nalaze na Leonovom od glazbenih kritičara i publike hvaljenom albumu „ From Now On” koji je 2021. izdala diskografska kuća Menart, jazz standarde te druge Leonove kompozicije koje su skladane za trio ili prilagođene trio formatu.

Istarski jazz glazbenik, pijanist i kompozitor Leon Brenko glazbom se bavi od najranijih dana, a jazzu je intezivno posvećen zadnjih petnaest godina. Nastupa na brojnim festivalima i surađuje s renomiranim hrvatskim jazz glazbenicima, a od stranih posebno izdvaja nastupe s legendarnim američkim jazz trubačem Eddiejem Hendersonom te američkom pjevačicom Sharon Clark.

Dobitnik je strukovne nagrade „Status” Hrvatske glazbene unije za 2013. godinu u kategoriji najboljeg pop klavijaturista. Aktivan je i kao studijski glazbenik te je kao aranžer i izvođač sudjelovao u nekoliko projekata

koji su nagrađeni strukovnom nagradom Porin. 2014. godine s bendom „Shugo’s Foosy” snimio je autorski jazz – fusion album „ Grains Of Sand” na kojem se pojavljuje kao autor, aranžer i izvođač.

Prvi album kao vođa sastava objavljuje 2021. godine, na kojem predstavlja kompletno autorski materijal

Bojan Skočilić – bas gitara, kontrabas

Među najistaknutijim je te najtraženijim kontrabasistima mlađe generacije u Hrvatskoj. Diplomirao je kontrabas na Jazz akademiji u Grazu 2018. godine, s odličnim uspjehom. Ostvario je niz značajnih suradnji kao

studijski i live glazbenik, a neki od tih projekata uključuju Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Jazzistra Orchestra, Joe Kaplowitza i druge.

Dobitnik je strukovne nagrade „Status” za 2021. godinu u kategoriji najboljeg jazz basista koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija.

Kao studijski glazbenik više je puta nominiran za strukovnu nagradu Porin. Redovito nastupa na jazz festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Marco Quarantotto – bubnjevi

Magistrirao je jazz bubanj i udaraljke na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti – Institutu za Jazz glazbu u Grazu kod sveučilišnih profesora Alexa Deutscha, Manfreda Josela i Howarda Curtisa. Na hrvatskoj glazbenoj sceni surađivao je sa glazbenim grupama Nola, Goribor, East Rodeo, TBF te cijenim jazz glazbenicima poput Darka Jurkovića Charliea, Henrya Radanovića i mnogih drugih.

2009. godine seli u London gdje nastavlja glazbenu karijeru te kroz narednih 10 godina surađuje i nastupa s mnogim priznatim britanskim glazbenicima poput Johnatan Gee, Quentin Collins, Beth Rowley, Robert Mitchel,

Theo Jackson, Will Butterworth Trio i drugima. 2019. godine osniva svoj autorski trio Ürok i u studenom iste godine izdaje album prvijenac za Chant Records u New York Cityu.

Album je uvršten na listu najboljih Jazz albuma godine u Rolling Stone magazinu „Best of Jazz 2019.”.

Foto Policijska uprava zadarska

Istra: Uhvatili lopova kojeg terete za tri krađe. Prva je bila 2020.

Foto TZ Novigrad

NOVIGRAD: U subotu 2. Istria Folk Fest donosi zvukove, plesove i tradiciju četiri države