in

Noć muzeja u Kući tradicija vodnjanskog Ekomuzeja – Izložba, radionica istarske supe i vrsarskih amareta, filmovi…

Foto Ekomuzej Istrian de Dignan

Uz stalni postav Ekomuzeja – Kuće tradicija u Vodnjanu, posjetitelje očekuje bogat program koji su pripremili organizatori. Dodjela INTERNATURAL Slow Food Awards-a, predstavljanje poetskog kalendara na vodnjanskom dijalektu, projekcije filmova i zanimljive radionice pripreme tradicionalnih proizvoda te izložba slika umjetnika Dnevnog centra za radnu terapiju i rehabilitaciju iz Pule održat će se u sklopu ovogodišnje Noći muzeja u Vodnjanu.

Foto Ekomuzej Istrian de Dignan
Foto Ekomuzej Istrian de Dignan – Emilio Zonta

U petak, 27. siječnja Kuća tradicija otvara vrata za sve posjetitelje u sklopu 18. Noći muzeja.

Vodnjanski Ekomuzej jedinstveno je mjesto na kojem se spajaju tradicija i kulturna baština s lokalnim proizvodima koji su danas dostupni na području Vodnjanštine. Priča je započela 2014. godine okupljanjem nekolicine entuzijasta kako bi na jednom mjestu sačuvali predmete i običaje, recepte i proizvode te životinje i biljke u nasljeđe budućim generacijama. Danas je Ekomuzej postao mjesto koje spaja cijelu zajednicu te prikazuje život vodnjanskog težaka turistima koji ga rado obilaze.

Program započinje u 18 i 30 sati otvorenjem izložbe slika ”Okružuju me boje prirode” Dnevnog centra za radnu terapiju i rehabilitaciju iz Pule koju će posjetitelji moći pogledati za vrijeme trajanja Noći muzeja. Članovi udruge Istarsko – Ekomuzej iz Vodnjana ovom će prilikom predstaviti poetski kalendar za 2023. godinu na vodnjanskom dijalektu.

U sklopu programa bit će dodijeljeni INTERNATURAL Slow Food Awards-i, a posjetitelji će moći kušati nagrađene proizvode. ISTRIAN de Dignan uključen je u međunarodnu Slow food zajednicu te je osnovao Slow food zajednicu za očuvanje poljoprivredno – prehrambene baštine Istre s ciljem promicanja i očuvanja tradicionalnih resursa Istre. Internatural nagrade se dodjeljuju najboljima u očuvanju, razvoju i promociji lokalne eno- gastro baštine.

Na programu su dvije projekcije filma. U 19 sati prikazat će se Skriveni pupoljci boljeg društva, dokumentarni film koji nastoji senzibilizirati širu javnost o mogućnostima i važnosti zapošljavanja osoba iz ranjivih skupina. Film je nastao u okviru ESF projekta ”Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula”. Nositelj projekta je Općina Marčana , a partneri su uz Udrugu osoba s intelektualnim teškoćama Istre i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Udruga slijepih Istarske županije, Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije, Društvo multiple skleroze Istarske županije te Udruga cerebralne paralize Istarske županije. Film tematizira problematiku zapošljavanja osoba s invaliditetom, a jedan od protagonista filma je i Emilio Zonta, inače zaposlenik Ekomuzeja.

Foto Ekomuzej Istrian de Dignan
Foto Ekomuzej Istrian de Dignan

U 22 i 15 održat će se projekcija filma The girl in the blue dress nastalog u produkciji vodnjanske filmske grupe i organizatora festivala VODNJAN FILM FESTIVAL u FAŽANI FILM FESTIVAL. Radi se o srednjemetražnom igranom filmu u formi mjuzikla, bajke s elementima humora i fikcije smještene u nedefinarno prošlo ili buduće vrijeme.

U goste stižu članovi udruge Agrorovinj i Turističke zajednice općine Vrsar, dobitnici INTERNATURAL Slow Food Awardsa koji za posjetitelje pripremaju zanimljive radionice. U 20 sati izrađivat će se vrsaranski amareti, tradicionalna slastica čiji je glavni sastojak lješnjak. Nakon toga, u 21 sat pripremat će se tradicionalna istarska supa čije je umijeće pripreme u procesu zaštite Zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Organizatori pozivaju sve da posjete Vodnjan u ovogodišnjoj Noći muzeja i uživaju u bogatom programu.

Foto Vatrogasci Umag Facebook

Požar u hotelu ugasili novigradski i umaški vatrogasci. Automobili izgorjeli u potpunosti

Foto Policijska uprava istarska - Duks opet uspješan u pronalasku droge

Policijski pas Duks pronašao još droge. Privedena dva dilera