in

POREČ: Razgledajte plovila Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, MORH-a i MUP-a

Brodovi u sklopu sajma Crofish na porečkoj rivi

POREČ: Razgledajte plovila Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, MORH-a i MUP-a

Ovog vikenda povodom ribarskog sajma Crofish u porečku rivu uplovili su plovila Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva obrane RH te Ministarstva unutarnjih poslova. Posjetitelji će osim još i u nedjelju 27.11. od 10.00 do 16.00 sati imati priliku besplatno razgledati prvi školski brod Kraljica mora te ratni brod  OB-04 Hrvatska Kostajnica.

Kraljica mora motorni je jedrenjak loger tipa s dva jarbola, duljine 35 metara. Projektiran je u Brodarskom institutu u Zagrebu za potrebe učenika i studenata koji se školuju u pomorskim školama i fakultetima. Istovremeno može ukrcati 28 učenika, 4 nastavnika i 7 članova posade. Nakon Pomorske škole Bakar, na njoj svoju praksu odrađuju Pomorska škola Zadar te studenti Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru. 

Nasuprot Kraljici mora, svoj vez pronašao je OB-04 Hrvatska Kostajnica, ratni brod u sastavu flote Hrvatske ratne mornarice. Riječ je o ophodnom brodu koji je porinut u more 1985. godine. U sastavu Jugoslavenske ratne mornarice nalazio se do 1991. godine kada je osvojen od strane hrvatske vojske.  Danas, brod se pored dvadesetak ostalih sličnih primjeraka, nalazi u sastavu Obalne straže Republike Hrvatske. 

Na gradskoj rivi možete svjedočiti i prezentaciji ronilice Pomorskog fakulteta u Rijeci, a  takav tip podvodnog robota ili, kako se obično te uređaje naziva, bespilotne ronilice najčešće  se koristi za pregledavanje cjevovoda, brodova, istraživanja te često i za akcije traganja i spašavanja na moru.

REGATE CROFISH

U porečkom akvatoriju, povodom ovogodišnjeg sajma, odvija se i regata jedrenja „Regate Crofish“ u klasi optimist, odnosno uzrasta do 14. godine. Ako ste danas propustili prvi plov, još uvijek imate priliku doživjeti prekrasne prizore jedrilica u uvali Peškera, od 11.00 do 16.00 sati, za kada je predviđen start drugog plova, dok će se dodjela nagrade održati na sajmu Crofisha u 17.00 sati u dvorani Žatika. Tekst i Foto Nikolina Smoković

Goran Blažević - Naslovnica knjige

POREČ: Otputujte od Jordana do Umaga s Goranom Blaževićem

Plakat POU Buje

BUJE: Pogledajte vodnjanski film “La predstava”