in

Prvi ljetni Sajam tartufa i izložba Vespi u Buzetu

Foto Robert Marušić - Istragram.hr

U godini u kojoj Buzet slavi 90 godina od dnevničkih zapisa profesora Selle i pronalazaka tartufa u centru svojega grada, prvi vikend lipnja je rezerviran za Prvi sajam tartufa. Zove se “prvi” jer Buzet otvara sezonsko sajmovanje istarskim tartufima koje svoju kulminaciju doživljava u rujnu i listopadu na sjeveru Istre, Livadama, Motovunom, Grožnjanom i Buzetom.

Na sajmu nastupaju samo lovci tartufari!

U subotu, 4. lipnja i nedjelju 5. lipnja buzetski starogradski Lopar postaje sajmište istarskih crnih ljetnih tartufa na kojemu pravo nastupa imaju isključivo lovci tartufari, članovi vrlo aktivne “Udruge tartufara ISTRA” sa sjedištem u Motovunu.  

-Udruga je zapaženim inicijativama i akcijama uspješna u svojoj borbi za očuvanjem staništa i plodišta istarskog tartufa za što je dobila veliku podršku Ministarstva poljoprivrede RH, osobno ministrice Marije Vučković, resornog županijskog odjela poljoprivrede kojega vodi dr.sc. Ecio Pinzan ali i gradonačelnika i načelnika zone istarskog tartufa i saborskih zastupnika iz Istre, posebno Emila Dausa i Antona Klimana, ističe ponosno predsjednik udruge istarskih tartufara Darko Muzica.

-Prekrasan buzetski Lopar bez vozila, ovoga vikenda će turistički predstaviti naš grad u najboljem svijetlu, izjavljuje Robert Marušić, član udruge tartufara i promotor buzetskog sajma i dodaje: “Promet kroz stari grad Buzet odvijat će se redovno i nesmetano”.

Grad tartufa slavi!

-Zahvaljujemo gradu Buzetu i Turističkoj zajednici grada Buzeta koju vodi gradonačelnik Damir Kajin na logističkoj potpori ove manifestacije u godini u kojoj slavimo 90 godina dnevničkih zapisa profesora Selle o Lovu na tartufe u centru Buzeta, nadovezuje se Darko Muzica, predsjednik udruge istarskih tartufara i dodaje: “Na sajmu će posjetitelji osim svježih istarskih crnih tartufa “Tuber aestivum” imati priliku degustirati sve što spaja i sljubljuje naš dijamant istarske kuhinje, tartuf. To su istarska vina, maslinova ulja, istarske nagrađivane rakije gdje posebno ističemo Ćićski Brinjevac domaće tjestenine, med, pršut i mnoge drugi domaći proizvodi.”

Vespe u Buzetu

U nedjelju 5. lipnja u 12 sati, u Buzet tradicionalno dolaze vozači, “vraćaju se”,  najpopularnijeg europskog motocikla Vespe. Nakon posjete sajmu tartufa, napravit će već tradicionalni đir Sovinjakom i Vrhom do Huma i Roča, pod nazivom “Vespa Istria North Tour”.

Organizatori manifestacije su Udruga tartufara Istra, Grad Buzet i Turistička zajednica Buzeta.

Robert Marušić

Skupina Dream - Foto USB

Velik uspjeh porečkog USB-a na Plesomaniji: Dva Grand prixa, jedno prvo i dva druga mjesta

Foto TZ Žminj

Inovativni projekti TZ-ova Žminja, Kanfanara i Svetvinčenta