in

Prvomajski vikend u Novigradu i fešta “Dajla živi” – Evo što vas sve čeka u bogatom programu

Foto TZ Novigrad

Aktivan i ukusan prvomajski vikend u NovigraduGrađanskom inicijativom i tradicionalnim prvomajskim piknikom Novigrad obilježava Praznik rada

Foto TZ Novigrad
Foto TZ Novigrad

Novigrađani i gosti grada i ove će godine moći uživati u popularnom Prvomajskom pikniku u parku uz more u naselju Karpinjan, ali i u drugim zabavnim, sportskim i kulturnim događanjima koja počinju već u subotu.

Mještani naselja Dajla, okupljeni u građanskoj inicijativi „Dajla živi“, udruzi „Za stare i mlade“ i Mjesnom odboru Dajla, pozivaju vas da dođete u subotu, 29.04.2023. godine podržati manifestaciju kojom se želi ukazati na vrijednost nekadašnjeg benediktinskog samostana, odnosno ladanjske vile s parkom koji propadaju. To zdanje iz druge polovice 18. st. je, naime, jedan od najvrjednijih kulturnih spomenika na području Novigrada te jedna od rijetkih neoklasicističkih građevina na hrvatskoj obali.

Dajla - Foto TZ Novigrad
Dajla – Foto TZ Novigrad

Kako bi ukazali na potrebu što skorije obnove ili prenamjene objekta te istaknuli svu ljepotu povijesne vile, domaćini su pripremili bogat program u kojem će moći uživati i stanovnici Dajle i njezini gosti. Od 16 sati održavat će se izložba starih fotografija, izložba Udruge Atelier Agata, interaktivna radionica Kristine Kulišić „U potrazi za tajnama Dajle“, radionice za djecu u organizaciji Dječjeg vrtića „Tičići“ – Novigrad i Scuola dell´infanzia „Girasole“ – Cittanova, koncert klasične glazbe u crkvi u izvedbi novigradskog gitarističkog ansambla, sajam autohtonih proizvoda, ali i zabavni sadržaj uz DJ Mile i 3D band te vrlo bogata eno-gastronomska ponuda. 

Sredstva koja će se prikupiti na manifestaciji bit će uložena u uređenje malog parka u prednjem dvorištu samostana s predivnim pogledom na more.

Dajla - Foto TZ Novigrad
Dajla – Foto TZ Novigrad

Kruna produženog vikenda u Novigradu povodom Praznika rada bit će Prvomajski piknik na prostranoj livadi uz more, u Parku Janeza Ziherla. Prvomajski program započeti će u 11 sati BIKE & WALK programom, odnosno rekreativnim pješačenjem i vožnjom biciklom. Ljubitelji biciklizma će tako moći odvoziti 25 km dugu stazu zelene zone Novigrada, a hodanje je predviđeno stazom dugom 6 km uz more do Marede i natrag. Za sve sudionike ovog rekreativnog bike&walk-a organizatorisupripremili ručak po povratku na cilj u Karpinjanu.

Piknik program slijedi  u 13 sati i trajat će do večernjih sati. Posjetitelji neće trebati brinuti o nedjeljnom ručku jer ih ondje očekuje bogata prvomajska ponuda hrane i pića, pored ostalog i neizbježni „prvomajski fažol“. No, za sve one koje žele sami ispeći mesne i ine delicije, na raspolaganju će im biti rent-a-grill, odnosno najam očišćenih i zagrijanih gril ploča.

Za ugođaj će se pobrinuti Alfa Time Band na pozornici uz hlad borova. Bit će to krasno popodne u prirodi kako za odrasle, tako i za djecu jer će imati na raspolaganju dječje igralište.

Foto Istarska županija

Istarska županija nabavila vrijednu opremu za sprječavanje širenja onečišćenja mora

Eko akcija u Vrsaru - travanj 2023.

VRSAR: Čistili obalu i podmorje u čast Danu planeta Zemlje