in

Raša i Labin na rudarskoj prošlosti grade turističku budućnost

Foto Turističke priče

Raša, najmlađi gradić u Istri jedinstvena je priča o rudarenju. Ovaj gradić smješten je među zelenim brežuljcima i privlači svojom specifičnom arhitekturom. U srcu mjesta na trgu pronaći ćete crkvu sv. Barbare, zaštitnice rudara. I tu počinje rudarska priča koja izdvaja Rašu od ostalih gradića u Istri i čini je prepoznatljivom.

Rudarska prošlost utkana je u cjelokupnu sliku Raše. Bogata baština rudarskog življenja autentično je prikazana u Centru Arsia, malom muzeju rudarstva. Ova priča je originalna i sasvim drugačija, a toliko primamljiva da ju jednostavno morate doživjeti.

Sam ulazak u muzej impresivan je. Dočarano je rudarsko okno, a simbolika podzemnog života naglašena je kontrastom tame i svjetla. Slike rudarskih lica, brojni eksponati iz rudnika pružaju posjetitelju istinski doživljaj atmosfere rudnika. Posjetitelj se stapa s interijerom i proživljava rudarsku stvarnost. Hod po originalnim tračnicama neponovljiv je osjećaj, a ekrani s video projekcijama vode posjetitelja u prošlost. Arhivski filmovi dočaravaju vizualni trenutak jednog vremena i postajemo dio jedne nesvakidašnje priče. Zavirite s nama kroz video i zvuk u muzej rudarstva. Zvučni efekti stvaraju dojam istinskih eksplozija u rudniku i kopanja ugljena. Posjetitelju se pruža potpuna uživljenost i dojam atmosfere rudnika.

Iz prve ruke potvrđujem kako je biti dio tog vremenskog trenutka rudarske priče, osjetiti tu stvarnost, za posjetitelje uistinu neponovljiv doživljaj. Ovaj sadržaj trebali bi doživjeti svi turisti koji dolaze u Rabac, ali i svi koji se nalaze u Istri. Nadam se kako je posjet ovim muzejima dio svih turističkih paketa Rapca.

U sklopu muzeja dodatnu zanimljivost čini prikaz tipičnog, siromašnog rudarskog stana. Brojni detalji u stanu pričaju svoju priču i ogledalo su jednog vremena. U ovom stanu kao da je vrijeme stalo na poseban način dočarana je težina rudarskog života, a imate osjećaj kako su rudaru netom izašli iz stana.

Labinski muzej jedan je od najoriginalnijih u Hrvatskoj

Idući muzej koji ostavlja bez daha nalazi se u Labinu, a također njeguje i rudarsku povijest. Ovaj atraktivni hrvatski muzej smješten je u baroknoj palači Battiala-Lazzarini. Bogata rudarska povijest Labina oživljava u ovom muzeju u muzejskim podrumima u kojima se nalazi tunel sa 150 metara dugim rudarskim postavom. Pogledajte kako fascinantno i originalno izgleda prolazak tunelima.

Cijeli članak pročitajte na https://www.turistickeprice.hr/

Istarski Stožer – Još jedan turist pozitivan na koronavirus

Donosimo adrese i brojeve telefona turističkih ambulanti