in

Ribarska fešta u petak u Vrsaru

Foo TZ Vrsar

U srcu pitoresknog Vrsara, ovog petka, 21. lipnja, s početkom u 18 sati, održat će se jedna od najomiljenijih manifestacija na zapadnoj obali Istre – tradicionalna ribarska fešta.

Ribarska fešta u Vrsaru - Foto TZ Vrsar
Ribarska fešta u Vrsaru – Foto TZ Vrsar

Tradicija
Vrsar je jedina izlovna luka plave ribe na zapadnoj obali Istre. U toj aktivnoj ribarskoj luci, najčešći ulov u mrežama je srdela. Iako je riječ o maloj ribi, titula koju nosi je velika. Ova hraniteljica mora ima poseban status mnogim generacijama stanovnika priobalja kojima je stoljećima sastavni dio jelovnika. Kako bi slavili ulogu ribe u prošlosti, ali i sadašnjoj ishrani Vrsarana, od travnja do rujna, dvaput mjesečno već više od 30 godina održava se Ribarska fešta. Premda je u počecima bila mala lokalna zabava, tijekom godina prerasla je u značajno događanje koje privlači oko 25.000 posjetitelja godišnje.  

Morske delicije za gurmane
Ovdje vas ne čekaju samo slasne sardele na žaru, ili pak ukusni pedoći na buzaru, tu možete kušati polpete od plave ribe, punjene srdele, pljukance s kaneštrelama, kapešante, pedoće, ribu na žaru, burger od tune, paštetu od tune, fritto misto, brodet po recepturi lokalnih ribara i kuharica. I osim što je sve tako ukusno, jako je lijepo posluženo i aranžirano. Ovu ukusnu hranu pripremaju kuhari amateri, ribari i njihove obitelji i svi oni koji su na neki način vezani uz more. Gourmet ponudu čini šest punktova tematski podijeljenih na bijelu ribu, plavu ribu, školjke, fritto misto te lignje, sipe i hobotnice. Sve je lijepo označeno i uz svaki štand stoji oznaka što se priprema. Jedino brodet, neizostavno ribarsko jelo svake Ribarske fešte u Vrsaru, svaki put priprema drugi štand. Na ovoj će ga fešti pripremati Mirjana Žiković na štandu „Plava riba“.

Radionice za najmlađe
Osim tradicionalne ponude ribljih specijaliteta djeca će se moći zabaviti u dječjem kutku kojeg vodi vesela ekipa iz “Žutog kišobrana”, a kreativne radionice pod nazivom “Čuvari mora” su besplatne.

Lokalni proizvodi
Posjetitelji mogu kušati ili kupiti neki od gurmanskih suvenira, a za to će se pobrinuti istarski OPG-ovi članovi Udruge „Domaća web tržnica“, koji će tijekom Ribarske fešte ponuditi svoje proizvode. Tako će se na ribarskom molu moći pronaći maslinovo ulje, likere, rakije, voće i povrće, prirodnu kozmetiku, lavandu, ručno izrađene drvene proizvode te štošta drugo.

Dobra zabava
Osim odlične gastronomije, organizatori su se pobrinuli za dobru zabavu, pa će publiku zabavljati Pop Gunz & Febra Band

Nagrada Simply the Best
Podsjetimo kako je Ribarska fešta u Vrsaru dobitnica tradicionalne nacionalne godišnje nagrade Simply the best za inovativnost i kreativnost.  Sve u svemu, više nego dovoljna pozivnica svima da rezerviraju ovaj petak za Ribarsku feštu. Početak fešte je u 18 sati, a više informacija možete pronaći na www.infovrsar.com

funtana koncert

U Funtani večeras, 18.6., koncert Marina Tuhtana i Marija Šimunovića

Foto Umjetnička škola Poreč

Završna priredba škole suvremenog plesa Umjetničke škole Poreč danas, 18.6.