in

Sportski tjedan u Poreču – Prezentacija na trgu 6. listopada – U subotu biciklijada i pješačenje

Ilustracija - Foto Sportska zajednica Grada Poreča

Zadnji tjedan rujna postao je tradicionalno „Europski tjedan sporta” , tjedan u kojem obilježavamo i „Svjetski dan srca” nit koja ih povezuje je motiviranje i upućivanje na nužnost kretanja, bavljenja tjelesnom aktivnošću, sportom, a sve u cilju očuvanja zdravlja i poticanja zdravog načina života.

Ove godine pod motom Poreč – grad sporta i rekreacije TZ Poreča, Sportska zajednica Grada Poreča, Zdravi grad Poreč u suradnji s Istarskim domovima zdravlja planirale su održati prezentaciju sportskih udruga članica SZGP u četvrtak 29.09. u sklopu koje bi naši najmlađi sugrađani vidjeli koje sve mogućnosti vježbanja imaju u sportskim udrugama, dok bi oni nešto stariji mogli izmjeriti tlak, te dobiti savjet o daljnjem postupanju u slučaju visokog ili niskog tlaka.
Dok je za subotu 1. listopada planirana rekreativna biciklistička ruta sa startom u 9:30 iz uvale Peškera, a za hodače sa i bez štapova pješačka ruta do hotela Galiot, završetak obje aktivnosti bio bi u 12 sati na Trgu slobode sa zajedničkim vježbama istezanja, kao dio prigodnog programa obilježavanja Europskog tjedna sporta, Svjetskog dana srca i Svjetskog dana turizma u kojem su rekreacija i sport perjanice Porečkog turizma.
Prezentacija sportskih udruga i klubova Sportske zajednice Grada Poreča odgođena je zbog vremenskih prilika za 6.10., odnosno za sljedeći četvrtak.

Kardiovaskularne bolesti, dijabetes, hipertenzija – povišeni krvni tlak, pušenje, nezdrava prehrana, prekomjerni alkohola, svakodnevni stres, nekretanje….Sve ove „bolesti” nazvali smo bolestima „modernog doba” – današnjice, a uzrokovale su u 2019 godini 17.9 milijuna smrti u svijetu.
Stoga je još jednom važno napomenuti neke od postulata zdravog načina života :

Hraniti se zdravo i uravnoteženo
Održavati zdravu tjelesnu težinu
Izbjegavati alkohol i pušenje
Upravljati stresom
Znati svoje brojeve :
Redovita provjera tlaka
Provjera razine kolesterola
Razina šećera u krvi
Redovito tjelesno vježbanje

Foto Sportska zajednica Grada Poreča
Foto Sportska zajednica Grada Poreča

Što znači redovito vježbati? Jednostavno pravilo (5X30) bar pet puta tjedno po 30 minuta umjerene tjelesne aktivnosti za starije, dok bi se djeca do 17 godine života morala svakodnevno baviti tjelesnom aktivnošću najmanje 60 minuta.
Umjerena tjelesna aktivnost je svako kretanje, hodanje, lagana vožnja biciklom, rad u vrtu, vježbe istezanja, penjanje stepenicama, ples….Vjerujemo da se svatko može naći u ovim aktivnostima te da ih može upražnjavati tijekom dana svaki dan u tjednu. Često nemamo motiv da se pokrenemo i krenemo sa redovitom aktivnošću ili postanemo motivirani kada se već razbolimo, ako se malo osvrnemo oko sebe sigurno poznate najmanje jednu osobu koja ima neku od gore navedenih problema – mislim da ne treba veći motiv od toga u kakvom bi stanju mogli završiti. Za one koji su već bolesni motiv je da držanjem postulata zdravog načina života i redovitim kontroliranim tjelesnim vježbanjem mogu povećati kvalitetu života u pojedinim slučajevima smanjiti unos lijekova pa i u konačnici i ozdraviti.


Srušeni borovi na Gradskom kupalištu Poreč - Foto Tanja Kocijančić

NEVRIJEME NA POREŠTINI – Srušeni borovi u Poreču, vatrogasci intervenirali cijelu noć

Foto NK Vrsar

VRSAR: Prava golijada za ekipe U13 i U15 – Zabili čak 14 golova